MESSE I BERLIN: Per Ervland (til høyre) og Tore Neset skal i dagene framover rapportere fra IFA.

Annonse


Nå åpner IFA-ballet

Tidligere ble Internationale Funkausstellung (IFA) arrangert annet hvert år. Men nå har den vokst så mye at den skal arrangeres hvert år. I år er første gang med den nye ordningen, og arrangørene er svært spente på om det vil bli like godt besøk som tidligere år.

Etternølerne på plass

I fjor besøkte drøye 245 000 messen i løpet av uka den var åpen. Foran årets messe slo ledelsen på stortromma og inviterte pressefolk fra hele verden til forhåndslansering i Aten i mai.

Da var mange av de store utstillerne fortsatt usikre. Sony pleier å leie en hel hall for seg selv, men i år glimrer de med sitt fravær. Philips, Panasonic, Sharp og alle de andre som teller innen underholdningselektronikk er imidlertid på plass. Til sammen er det 1400 utstillere fordelt på 160 000 kvadratmeter.

Creative og Dell

De siste årene har vi sett et stadig sterkere innslag av IT-produkter på messen. Først og fremst gjelder dette MP3-spillere, men også rene PC-produkter har etter hvert blitt godt representert. På fjorårets messe slo Microsoft til med en gedigen meda Center-stand, der utstyr fra både små og store produsenter ble vist fram.

Annonse


Også i år bugner utstillerlisten av navn som Fujitsu-Siemens, Creative og Dell. Det er for lengst slutt på den tida da de gode, gamle «brunevareleverandørene» dominerte.

Blu-ray, VoIP og TV

Fokus i år vil naturlig nok være på de to formatene som kappes om å avløse DVD-platen. Blu-ray og HD-DVD. I fjor dominerte Blu-ray totalt, med et knippe Hollywood-kjendiser og representanter og nesten alle de tunge aktørene innen elektronikkbransjen på slep. Til sammenligning ble Toshibas presentasjon av sitt format HD-DVD nokså fattigslig.

Ellers blir det mye virak rundt IP-telefoni, som har utviklet en helt ny sub-industri av telefoner, hodetelefoner, trådløse systemer og tilleggstjenester. Mobilt TV er også et stort område som nå begynner å ta av med DMB, DVB-T og andre teknologier på infrastruktursiden.

Kjendisfaktor

Også i år blir det en viss kjendisfaktor. Norske a-ha skal spille i Sommergarten (det store friluftsområdet midt mellom hallene) torsdag kveld, med D’Sound (også norske) som oppvarmer.

Og viktigst av alt: ITavisen er representert med fotograf Per Ervland og undertegnede. I dagene framover skal vi fotografere, filme og skrive om det som foregår både på messegulvet og på bakrommene. Følg med!