Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SYKKELREVOLUSJON: Ted Selker viser frem en prototype av Smart Helmet. (Ill.: Ted Selker)

Her er fremtidens sykkelhjelm

Fremtidens sykkelhjelm er her: Den har høretelefoner, Bluetooth og varsler deg om hull i asfalten.

MIT-forsker Ted Selker ønsker å leve i en verden der dingsene er litt smartere. Etter mye banning på sykkelturene til og fra jobb, har han derfor funnet opp det han mener er fremtidens sykkelhjelm.

Advarer mot hindre i veibanen

Smart Helmet kan blant annet kobles til iPod eller kasettspiller(!) for avspilling av musikk eller lydbøker gjennom de interne høyttalerne. Den kan ta opp tale via den innebygde mikrofonen, og har GPS som advarer brukeren mot farlige forhold som hull i asfalten eller, i hvert fall i Oslo, trikkeskinner.

Hjelmen kan også gjenkjenne viktige lyder, slik at den kan slå av musikken dersom den for eksempel hører en sirene. Også integrert er en Motorola mobiltelefon med Bluetooth, slik at syklisten kan snakke i mobil uten å slippe styret.

Sensurerer banneord

Superhjelmen er utstyrt med blinklys, som aktiveres ved at brukeren legger hodet på skakke til høyre eller venstre. Den har også innebygd bevegelsessensor som gjør at den skrur seg av når den ligger stille på kjøkkenbenken.

Selker kan likevel fortelle at en av de nyttigste funksjonene i superhjelmen er hornet som overdøver stemmen hans når han skriker skjellsord etter uhøflige bilister:
– Folk liker ikke syklister som skriker, sier Selker til News.com

Flere prosjekter

Selker har også brukt kreativiteten sin på andre prosjekter, blant annet brusmaskiner til flyplasser som viser avgangstider i stedet for brusreklame, og interaktive Scrabble-spill.