Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Tysk spion i søplekassa

Hvor flink er du til å resirkulere? I London raser innbyggerne over kommunen som overvåker søppelkassene deres.

I London har tusenvis av husstander fått installert RFID-brikker i søppeldunkene sine for at det skal kunne måles hvor flinke de er til å resirkulere. Nå raser folk mot overvåking og tysk spionasje i søppelkassa.

Tyskere i søppelkassa

Det er nemlig et tysk selskap som står bak teknologien, som fungerer ved at en RFID-brikke montert i hver søppeldunk identifiserer husstanden. Samtidig veies søppeldunken idet den tømmes i søppelbilen. Dermed kan myndighetene måle hvor mye ikke-resirkulerbart avfall den enkelte husstanden kaster i løpet av et år.

Nå er det også åpnet for at bydelene kan dele ut bøter til de som synder med resirkuleringen eller produserer uforholdsmessig mye avfall i løpet av et år. Dermed føler London-innbyggerne seg ført bak lyset etter snikinnføringen av søppelovervåking.

Stor forargelse

I kjent stil flommer derfor londonavisene over av formuleringer av typen «Tyskerne avlytter søppelkassene våre».

Blant argumentene mot søppel-overvåkingen er retten til privatliv, samt at tiltakene er svært kostbare. En RFID-brikke til søppelkassa koster riktignok bare 25 kroner, men det koster ca. 180 000 å installere det nødvendige utstyret i søppelbilen.

Enormt avfallsproblem

London er en av verdens største byer, og har et enormt avfallsproblem. Infrastrukturen er ikke utbygd for dagens forbruk og avfallsproduksjon, og bydelene blir stadig tvunget til å finne nye løsninger for avfallsbehandling.

Kilde:
This is London
The Register