Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Toppmøte om batteriskandalen

Dell og Apple skal møtes 13. september for å diskutere hva de skal gjøre med en batteriskandale som har fått stort omfang.

Det er er relativt oppsiktsvekkende at en PC-produsent har møte med Apple, men om to uker skjer det i IT-byen San Jose i California.

6 millioner kalt tilbake

Der skal de to selskapene sammen med andre PC-produsenter diskutere hvordan de skal takle den omfattende tilbaketrekkingen av brannfarlige batterier i bærbare PC-er og Mac-er og hva de kan gjøre for å hindre at noe lignenende skjer i framtida.

Ingen kan i dag si med sikkerhet om det er flere enn de til sammen 6 millioner batteriene som Dell og Apple nå er i ferd med å tilbakekalle fra kunder som har kjøpt bærbare maskiner av dem.

Kommer Sony?

Den virkelige synderen er Sony, som produserte batteriene. Forholdet mellom Sony og de to store maskinprodusentene er etter alt å dømme nokså kjølig, og det er uklart om representanter fra Sony kommer til å møte i San Jose i California om to uker, når Dell, Apple og et ukjent antall andre PC-produsenter skal diskutere situasjonen.

Tilbakekallingen av Dell- og Apple-batteirene er den mest omfattende i historien. Mens Dell trekker fire millioner batterier, ber Apple 1,8 millioner av sine kunder levere inn battierere som sitter i ders bærbare Powerbook-maskiner.

Kortslutning

Det er likevel Sony som må bære det største ansvaret. Det japanske selskapet regner med å måtte ut med en og en halv milliard i forbindelse med batterisaken.

Varmeutviklingen som gjør batteriene brannfarlige skyldes kortslutning på grunn av ørsmå metallpartikler som frigjøres inne i batteriet. I flere dokumenterte tilfeller har varmeutviklingen vært så sterk at det minner om en eksplosjon.

Vil unngå flere saker

Lithium-batteriene har også den egenskapen at de utvikler sitt eget oksygen, og brannene er dermed svært vanskelige å slukke.

På møtet i San Jose vil PC-produsentene diskutere hva de kan gjøre for å unngå lignende skandaler i framtida.

Kilde:
Yahoo News/AP

Stikkord: laptop, Maskinvare