Hopp til navigasjon Hopp til innhold

LiveUpdate til mobiler

Verdens mobilprodusenter har blitt enige om en plattform som gjør at du kan få automatiske oppdateringer til mobilens operativsystem.

Siden mobiltelefonenes operativsystemer verken er klassifisert som software eller hardware, har de i stedet fått betegnelsen firmware. I dag er det ingen enkel sak å få oppdatert denne dersom ulykken skulle være ute.

En fordel for de fleste

Selv om de er et irritasjonsmoment for noen, synes de fleste Windows-brukere at Microsofts automatiske oppdateringer av operativsystemet er en god ting. Med unntak av Windows Genuine Advantage, fører de fleste oppdateringer til bedre sikkerhet og funksjonalitet.

For mobiltelefoner har det imidlertid vist seg umulig å få til en lignende ordning. Dette har flere forskjellige grunner: Bransjen har vært lite interessert i å finne en felles standard av frykt for å miste opparbeidede posisjoner. I tillegg gjør langsom nedlasting og begrenset lagringsplass sitt til at automatisk OS-oppdatering for mobiltelefoner hittil har vært lite aktuelt.

Felles standard er klar

Nå har imidlertid Open Mobile Alliance Offentliggjort sin Firmware Update Management Object-standard. Kombinert med bedre mobiltelefoner og høyere hastigheter i mobilnettet, betyr dette at vi vil kunne se automatiske OS-oppdateringer til mobiltelefoner i fremtiden.

Foreløpig finnes det ikke mobiltelefoner som støtter den nye standarden, men man regner med at denne vil bli implementert i nye mobiler fra og med neste år.

Kan bli misbrukt

Dermed gjenstår det bare å se hvordan dette vil bli mottatt. Dersom mobilprodusentene kun benytter oppdateringene til å tette sikkerhetshull og bedre funksjonalitet, vil neppe noen protestere. Så spørs det bare om ikke profittjaget vil friste dem til å benytte sjansen til å endre menyer eller oppsett på telefonen for å sørge for størst mulig synlighet for egne produkter. Dette vil neppe bli godt mottatt.

Kilde:
The Register

Stikkord: Mobil