Hopp til navigasjon Hopp til innhold
_MG_5938

TEST: Samsung i320

Smarttelefoner er per definisjon store og stygge. Det gjelder ikke denne slanke Samsungen.

Vi liker proffe smarttelefoner. Spesielt de som har plass til et fullt tastatur. Man føler seg på en måte litt viktig når man sitter der med en klump av en mobil, full av avtaler og adresser, og taster unna på QWERTY-tastaturet. Men likevel, mange av disse velutstyrte og dyre supertelefonene blir rett og slett for tunge og upraktiske å dra meg seg hver dag.

Samsung har derfor kommet med den ideelle løsningen for deg som vil ha en mindre smarttelefon, men likevel ønsker deg et fullverdig tastatur og full funksjonalitet. Hils på i320.

Designperle

Det er sjelden at Windows-baserte telefoner blir karakterisert som pene og lekre, spesielt av kvinnelige kolleger. Men telefonens slanke ytre tiltrekker seg umiddelbar oppmerksomhet av det positive slaget. Telefonen er usedvanlig tynn, veier svært lite, og har et elegant design og behagelig fargekomposisjon. Den ser rett og slett bra ut. Til tross for at mobilens forside domineres av et uttall små taster som kan virke forvirrende og overveldende, ivaretas det estetiske inntrykket.

_MG_5975

Det skal likevel sies at nettopp på grunn av størrelsen på telefonen, blir QWERTY-tastaturet nødvendigvis lite. Tastene er små, det er mange av dem, og krever en del tilvenning før du lærer deg å bruke dem optimalt.

Derimot får Samsung et stort pluss for dedikerte norske taster. Eller, tastene er merket med de svenske bokstavene ö, ä og å, men trykker du på dem, får du de korrekte norske betegnelsene. Smarttelefoner flest krever komplekse tastekombinasjoner for å få frem norske tegn, så det er svært hyggelig av Samsung å gjøre det så enkelt.

Det er også plass til en skjerm av godkjent størrelse på telefonen. Oppløsningen er på 320×240 piksler, og den viser 65.000 farger. Noe som kan virke litt lite, men tro oss – skjermen er kjempeskarp, lyssterk og svært lett å jobbe med. Den fungerer til og med svært godt utendørs, i sollys. Det er viktig å påpeke at denne skjermen ikke er trykksensitiv.

Mengder av muligheter

Som Windows-mobiler flest er også denne mobilen godt utstyrt med programvare, og du har selvfølgelig en fleksibel kalender, telefonbok og alle andre forventede applikasjoner, som nettleser, Windows Media Player, filutforsker og så videre. Dessuten har Samsung lagt til en del egne programmer, som gjør den daglige bruken enklere. Det er for eksempel en rekke snarveier fra hovedskjermen til de mest brukte applikasjonene – helt nederst på skjermen får du oversikt over evt. uleste meldinger eller ubesvarte anrop, avtaler og tilkoblinger. Enkelt og praktisk. Det er også nok kraft under panseret til at operativsystemet er responsivt og relativt raskt, noe som ikke alltid er garantert i Windows-verdenen.

Og som Windows-mobiler flest er også denne godt egnet til synkronisering av data mot en PC.

Funksjonalitetsmessig er imidlertid ikke telefonen noen absolutt toppmodell. Den har altså støtte for det meste som forventes, det er plass til minnekort, støtte for USB-tilkobling, blåtann og EDGE. Med 120 MB minne kan den benyttes som brukbar MP3-spiller. Men de ordenlige proffbrukerne vil nok savne støtte for Wi-Fi eller 3G. Nettsurfing og nedlastning av data går passelig raskt med EGDE, men de ordentlig høye hastighetene er dessverre forbeholdt større og dyrere telefoner. Takket være det behagelige formatet på skjermen er nettsurfingen likevel en ganske fornøyelig opplevelse. Det går ikke halsbrekkende raskt, men sidene er i alle fall lette å lese.

_MG_5961

Ingen kameratelefon

Et annet minuspoeng er det svake kameraet. Vi vet at mange proffbrukere ikke er interessert i kamerakvalitet, men om du ønsker deg en telefon som både har proff funksjonalitet og klarer å ta relativt gode bilder, er ikke i320 en optimal løsning. Kameraet telefonen er utstyrt med tar bilder i 1.3 megapiksel-oppløsning, noe som for så vidt er ganske standard – men bildene imponerer ikke med skarphet eller detaljnivå. Det er rett og slett helt greie mobilbilder vi snakker om her, verken mer eller mindre. Denne telefonen er helt klart ikke ment til å konkurrere med dagens 3.2 megapiksel-monstre.

Til tross for at den har noen mangler, er likevel Samsung i320 en ypperlig smarttelefon av en lettere variant. Den vil altså ikke tilfredsstille de som er på utkikk etter den tyngste funksjonaliteten – de får nøye seg med Sony Ericsson P990 eller HTCs nye modeller. Men ønsker du en funksjonell Windows-mobil som først og fremst er svært hendig, lett å bruke, og heller ikke koster skjorta, er Samsungen et flott alternativ.

Stikkord: Mobil, testprodukt