Hopp til navigasjon Hopp til innhold
IKKE I TRAFIKKEN: Kjekt, men livsfarlig - i alle fall når du sykler.

Sykkel og MP3 – en livsfarlig kombo

Hører du på musikk mens du sykler? Da kan du ligge tynt an. Kombinasjonen sykkel og MP3-spiller kan være livsfarlig.

– At det øker risikoen er helt sikkert. Når du sykler, er det viktig å ha kontakt med omverdenen, og høre trafikken, sier Trond Berget, generalsekretær i Syklistenes Landsforening til Aftenposten.no.

Den danske Havarikommissjonen for veitrafikkulykker er nå i ferd med å undersøke årsaken til såkalte høyresvingsulyker der syklister er blitt påkjørt av lastebiler.

– Forferdelig

Forman Sven Krarup Nielsen sier til den danske avisen Politiken at selv om kommisjonen ennå ikke er helt ferdig med å analysere alle data, har syklisten i noen av ulykkestilfellene hørt på musikk, og derfor ikke vært like oppmerksom på trafikkbildet.

Flere og flere sykler med musikk i øret også her i landet, opplyser Syklistenes Landsforening. I de åtte sykelvettreglene foreningen har utarbeidet med Veivesenet, heter det «Lytt til trafikken, ikke musikken».

Generalsekretær Berget har selv forsøkt å sykle med musikk, men sier han syntes opplevelsen var «forferdelig».

I Trygg Trafikk er de enige med Syklistenes Landsforening.

– Nå har jeg ikke sett undersøkelser, men det er alment akseptert at alt som tar oppmerksomheten bort fra trafikken øker risikoen, spesielt i et komplisert trafikkbilde, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk til Aftenposten.no

Ikke forbud

Selv om Syklistenes Landsforbund tror risikoen for ulykker øker dersom syklisten hører på musikk, vil de ikke ha noe forbud.

– Alt som ikke er anbefalt, kan ikke være forbudt. Folk må skjønne hva som er smart og forholde seg deretter, sier Berget.

Dessuten må området der du sykler også tas i betrakning, mener Berget.

– Er det snakk om et bysituasjon, vil det naturlivis være annerledes enn om du sykler på landevei.

Stikkord: mp3