Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Politiet takker tyrkisk hacker

Hva gjør politiet når egne lover ikke strekker til? Bruker en hacker i utlandet.

I USA som i Norge står det plagsomme personvernet i veien når politiet skal fakke forbrytere via Internett.

Men hva med å bruke en aktør som ikke må svare for amerikansk lov? Politiet i USA har flere ganger brukt en ukjent tyrker som opererer under navnet 1069 for å stoppe pedofile som forsøker å få tak i unge ofre via nettet.

Bruker trojansk hest

Det eneste politiet vet om denne personen er at han (kjønnet er ukjent, men politiet går ut fra at det dreier seg om en mann) har en IP-adresse hjemmehørende i Tyrkia, at han inntil nylig brukte e-postadressen [email protected] og at han bruker en såkalt trojansk hest (programvare som installerer seg på PC-en og sender fra seg informasjon) som kalles SubSeven.

Denne trojanske hesten ble installert i diskusjonsgruppa alt.binaries.pictures.erotica.pre-teen, en gruppe de fleste nyhetsservere har sperret tilgangen til.

Sendte e-post

Hackeren har helt flere ganger tipset politiet om folk som bedriver pedofile aktiviteter. Første gangen det skjedde var for seks år siden, da «1069 » sendte en e-post til politiet i delstaten Alabama der det var vedlagt et bilde av ei lita jente på om lag seks år. Bildet vistge tydelig at hun ble seksuelt misbrukt.

Den lokale polititjenestemannen Kevin Murphy tok saken, og opprettet kontakt med hackeren. Etter hvert kom det detaljerte opplysninger som ledet politiet til legen Bradley Jospeh Steiger. Blant opplysningene politiet fikk av hackeren var blant annet et avtrykk av Steigers harddisk og kundeinformasjon fra hans nettleverandør WorldNet.

Kontakt med FBI

Ettter hvert ble også den føderale politiorganisasjonen FBI interessert. En agent opprettet kontakt med «1069» både via nettet og via et spesielt telefonnummer. Samtidig gjorde de det klart at mannen ikke har status som FBI-agent, og at han ikke på noe vis handler på vegne av amerikanske justismyndigheter.

Resultatene lot ikke vente på seg. Steiger ble dømt til 17 års fengsel for sine aktiviteter, og en annen mann må nå sone 19 år bak murene som et resultat av den tyrkiske hackerens innsats.

Ulovlig i USA

Det hackeren gjør, er helt klart ulovlig i USA. Men siden han er utenlandsk statsborger og dermed forholder seg til lovene i sitt eget land, kan han opptre som han gjør. Det er uklart om han bryter tyrkisk lov, men det siden «ofrene» befinner seg i USA og amerikanske myndigheter naturlig nok ikke klager, kan han trolig fritt operere som han gjør.

Amerikanske påtalemyndigheter kan ikke bruke bevis som er samlet inn på ulovlig vis. Men bevisene som «1069» har kommet med omfattes ikke av amerikansk lov og er dermed fullt brukbare i retten. Selv om de altså ville blitt kjent ugyldige om en amerikansk politiagent eller privatperson var opphavsmann.

Vil ikke vitne

Selv sier hackeren bare at han lever i Istanbul, og at han ikke ønsker å stille som vitne i eventuelle rettssaker. Han har ikke oppgitt noe motiv for å hjelpe politiet i arbeidet med å sirkle inn potensielle overgripere.

Det tyrskiske hacker-miljøet har flere ganger tidligere gjort seg gjeldende med defacing av europeiske og amerikanske nettsider, ofte med pro-islamske og anti-vestlige budskap.

Kilder:
News.com
ZDnet.com

Stikkord: internett