Hopp til navigasjon Hopp til innhold
276bgBlack

– Ny rapport frikjenner musikkpirater

Fildeling, piratkopiering og nedlasting av musikk fra nettet har ikke skylda for lavere salgstall for platebransjen, ifølge en fersk rapport.

Medieanalytikerne i Screen Digest forklarer nedgangen i salget med kulturelle trender, vaner og mest av alt en kraftig økning i salget av DVD-plater, melder BBC.

Det europeiske markedet for salg av musikk over disk har mistet 22 prosent av sin verdi siden 2001.

Screen Digest mener at det økende salget av musikk via nettet vil bremse nedgangen i musikksalget. Innen 2010 vil nedgangen være over, spår de optmistisk.

Flere MP3-spillere

Ifølge raporten har 7 prosent av alle europeere eier og bruker en eller annen type bærbar musikkspiller. I 2004 var det bare 2 prosent som eide en slik spiller.

Beregninger fra Screen Digest viser at europeerne vil bruke 280 millioner euro, vel 2,2 milliarder kroner på nettmusikk i år. Innen 2010 vil markedet vokse til nesten ni millarder kroner.

Samtidig vil 80 millioner mennesker i Europa eie en MP3-spiller.

Færre piratkopier

Tall fra International Phonographic Industry viser dessuten at tallet på piratkopierte filer på nettet falt dramatisk fra 2003 til 2005.

Samtidig som vi bruker stadig mer penger på dvd-er og musikkportaler, får CD-er stadig mindre plass i hyllene på bekostning av mobiltelefoner, bøker, dvd-er og andre medier.

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde, mp3