Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Priskrigen er i gang. Ivertfall i statene.

Likevel HD i 32-bits Vista?

32-bits-versjonen av Microsofts Windows Vista vil likevel kunne spille HD-DVD-og Blu-Ray, sier Microsoft.

– Bare 64-bits-versjonen av Microsofts Windows Vista vil være i stand til å avspille HD DVD og Blu-Ray, sa en utvikler fra Microsoft torsdag.

Senere på dagen ombestemte de seg.

– Det som først ble sagt er ikke korrekt. Det er mulig å spille av kommersielle HD DVD og Blu-Ray-plater på 32-bits Vista, sier en representant fra Microsoft til CNET.

Det er ikke Microsoft som avgjør om Vista vil støtte avspilling i 32-bits-versjonen, ifølge representanten.

– Det er det tredjepartsutviklere som avgjør. De som lager DVD-softwaren, altså CyberLink og InterVideo, sier han.

Trenger signerte drivere

Årsaken til forvirringen skal være behovet for å bruke signerte drivere.

Med signerte drivere menes drivere som er godkjent av Microsoft etter mye og grundig testing. De har blitt testet bredt for Windows-kompatibilitet, og har ikke blitt tuklet med etter at de er godkjent. I tillegg skal de ikke ha noen bakdører.

Mens Vistas 64-bits versjon vil støtte signerte drivere, vil 32-bits-versjonen fortsette med støtte for usignerte drivere for bedre kompatibilitet med eksterne applikasjoner.

Legger skylda på filmselskapene

Microsoft legger skylda for manglende støtte for neste generasjons videoformat på medieselskapene. De skal ha bedt om at deres utstyr ikke kunne avspilles i Vistas 32-bits versjon på grunn av risikoen for at noen skulle implementere kode som omgår kopibeskyttelsen, slik Jon Lech Johansen i sin tid gjorde med DVD-platene.

Til tross for at et økende antall PC-er selges med 64-bits prosessorer, er fortsatt flertallet av PC- og Mac-maskiner utstyrt med 32-bits prosessorer. Nå er imidlertid både Intel og AMD på plass med 64-bits brikker til alle produktkategorier, så overgangen skjer sakte men sikkert.

Steinharde krav om kopibeskyttelse

Selskapene som støtter både HD DVD og Blu-ray er beinharde i sine krav om kopibeskyttelse for de nye DVD-formatene. Så får det bli opp til forbrukerne å avgjøre hvorvidt dette er noe de ønsker eller ikke.

Kilde:
Ars Technica

Oppdatert kl. 10.33 fredag 25. august.

Stikkord: lydogbilde, windows