Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ericsson vil kjøpe norske Tandberg Television på grunn av selskapets IPTV-løsninger.

Endelig ekte farger på TV

Dagens skjermer viser bare en brøkdel av fargespekteret i den virkelige verden. Det vil sveitsiske forskere endre på.

fargeTV_lite
Ved Swiss Federal Institute i Zürich jobber et team på spreng for å utvikle framtidas bildesystem. Målet er å få en skjerm for første gang i historien til å vise det forskeren Manuel Aschwanden kaller «virkelige farger».

Manipulerer lyset

Teknikken, som kalles «electrically tunable diffraction gratings» (ETDR), baserer seg på tusenvis av små prismer som kontrolleres av smart programvarer. Akkurat som ørsmå roboter med hver sin fargeoppgave. Disse manipulerer tilgjengelig lys på en måte som hittil har vært umulig på en elektronisk skjerm.

Aschwandens team hevder også at teknologien kan brukes til å få PC-skjermer til å vise like gode bilder som LCD-TV i toppklasse.

Endelig blå himmel

Dagens LCD-skjermer bruker i prinsippet akkurat den samme teknikken som de gamle bilderørsbaserte CRT-skjermene. Ved hjelp av grunnfargene rød, grønn og blå lager man ulike fargenynanser. Resultatet er at fargene ikke blir naturlige. En blå himmel på en skjerm vil for eksempel skille seg svært mye fra en ekte blå himmel som betraktes ute i den virkelige verden.

Med ETDR blir fargene laget på en mye mer nyansert skala. Det optiske systemet kan sammenlignes med persienner som gradvis åpnes og lukkes for hver enkelte fargenyanse. Systemet ligner noe på såkalte diffraksjon, som brukes i projektorer.

Ulempen med den sveitsiske nyvinningen er at den krever mye strøm. I begynnelsen måtte det tusenvis av volt til, men dette er nå redusert til 300 volt.

Kilde:
BBC

Stikkord: lydogbilde