Hopp til navigasjon Hopp til innhold
PC test Advent

Duger Norges billigste bærbare?

Elkjøp selger råbillige bærbare PC-er til skolestart. ITavisen har gjort en uhøytidelig test av Norges billigste bærbare.

I takt med at stadig flere utdanningsinstitusjoner krever at elever stiller med egne bærbare PC-er til skolestart, har det vokst fram et stort marked for portabelt PC-utstyr. Dette vet selvfølgelig de store kjedene å utnytte.

Elkjøp fornekter seg ikke

Elektrokjeden Elkjøp har importert en serie Advent PC-er, som produseres av britiske Dixons, som eier Elkjøp-kjeden. Prisene er presset til bunns.

Aller billigste modell er en Advent 3082 til 3995 kr. Når vi ringer Elkjøp og ber om å få tilsendt en testmodell, fornekter de seg ikke. Informasjonsansvarlig Thomas Hegerlund insisterer på å sende oss en PC til, som bare er litte granne dyrere, men selvfølgelig myyye bedre.

Nesten identiske maskiner

Advent 3082 og Advent 3083 er identiske maskiner, med noen små, men viktige forskjeller. For de 500 kronene du betaler ekstra for Advent 3083, får du 512 MB minne (mot lillebrors 256 MB), USB trådløst nettverkskort og muligheten til å brenne DVD-plater.

Ellers har begge maskinene en 1.6 GHz Intel Celeron prosessor, 40 GB harddisk og en 14.1 tommers skjerm (XGA 1024×768). Grafikkløsningen har 64 MB delt minne, og det er integrerte stereohøyttalere.

Firkantede former

Ingen kraftpakke, med andre ord. Designet er heller ikke noe å skrive hjem om. Firkantet, litt kjedelig og fantasiløst, og virker ikke veldig solid. Vi føler oss ikke sikre på at dette chassiset tåler daglige turer fram og tilbake i skolesekken.

Vi bestemte oss for å utsette begge PC-ene for typisk studentbruk. Etter å ha installert iTunes, MSN Messenger, OpenOffice og Firefox, la vi i vei.

Dropp Microsoft

Dokumentbehandling er ikke noe problem med noen av maskinene. Heller ikke nettsurfing eller lytting og nedlasting fra iTunes. Med MS Works forhåndsinstallert og Open Office i tillegg, hadde vi ingen problemer med å få åpnet Excel-dokumenter og PowerPoint-presentasjoner.

Et lite hjertesukk: Hvorfor binder fortsatt så mange skoler og høyskoler studentene opp mot Microsofts Office-pakke? Ifølge kilder er det blant annet fordi det foreløpig ikke finnes gode lærebøker for OpenOffice. Utfordringen er herved sendt til alle dere OpenSource-entusiaster der ute.

advent tastatur

– Glem Vista

For moro skyld bestemte vi oss for å kjøre Windows Vista-sjekken på begge maskiner. På Den billigste modellen fikk vi beskjed om at vi bare kunne glemme å kjøre Vista. 512 MB minne er minimumskravet for Microsofts nye operativsystem. Ingen av PC-ene har grafikkløsninger som gjør at man kan kjøre de lekre brukergrensesnittene i Vista. Man ville derfor uansett blitt henvist til den kjedelige grå basisversjonen.

King Kong skulle likevel bli den som skilte klinten fra hveten. Det er ikke utenkelig at man vil føle behovet for å se en og annen DVD-film på studenthybelen. Det kan du få problemer med. Vi lot King Kong kjøre i bakgrunnen mens vi forsøkte å redigere et bilde samtidig på Advent 3082. Da var det full kræsj. Med 512 MB bød ikke dette på noen problemer.

Vista sorry

God og varm

Dersom du fryser deg gjennom vinteren på en kald studenthybel, er Advent PC-ene å anbefale. De produserer så mye varme at de antagelig vil være gode å ha på kalde vinterkvelder. Men du må ha egen pult. Har du denne i fanget, kan du antagelig vinke farvel til familieforøkelser i fremtiden.

Batterilevetiden er gjennomsnittlig for en PC i denne prisklassen. Ved visning av DVD holder batteriene i akkurat én time. Med skjermen i lyssvakt modus, vel å merke. Skal du få sett hele filmen, må du altså ha med strømkabel.

Advent-PC-ene liker dårlig å bli flyttet på mens de er i bruk. Spontan reboot og mange rare pipelyder ble resultatet da fotografen løftet opp maskinen for å få tatt bilder av undersiden.

PC test Advent

Duger til det grunnleggende

Da undertegnede var student, hadde laptopene 4 GB harddisk og 32 MB internminne. Derfor virker det litt rart å skulle rakke ned på en maskin som har åtte ganger så stor kapasitet. Likevel stiller vi spørsmål ved om det i det hele tatt er noen vits å selge PC-er med noe mindre enn 512 MB internminne. Men, det er klart, det spørs hva du skal bruke PC-en til.

Dersom du er mer eller mindre sikker på at du gjennom hele studietiden ikke skal bruke PC-en til annet enn nettsurfing, lynmeldinger, tekstbehandling og lytting på nettradio, kan du klare deg lenge med 256 MB. Har du imidlertid lyst til på en multimediemaskin der du kan behandle bilder, se film og digitalisere CD-samlingen din, kommer du sørgelig til kort.

advent russisk

Noe for seniorsurferne?

Med risiko for å fornærme hele nasjonens seniorsurfere, vil jeg si at Advent 3082 er nærmere å være en pensjonist-PC enn en student-PC. Dersom du stort sett sender e-post og driver med slektsforskning, vil denne maskinen duge fint. Det er også en fordel at den er så billig at du bare kan kaste den og kjøpe ny når du får virus. Imidlertid spørs det om harddisken på 40 GB er stor nok for alle bildene av barnebarna.

Advent 3082 er litt som en Lada. Hvis du bare er interessert i å komme deg fra A til B, uten å bry deg om hvordan du kommer dit, kan dette være en fin student-PC for deg. Forutsatt at du overhodet ikke er interessert i multimedia. Mangelen på trådløst nettverkskort vil nok også etter hvert bli et irritasjonsmoment.

PC test tradlos

Mye for pengene – tross alt

Etter å ha sjekket hos konkurrentene, må vi imidlertid konkludere med at Advent 8083 peker seg ut som et godt kjøp for blakke studenter. Med 512 MB minne og trådløst nettverkskort (eksternt USB-basert), kan ingen andre matche denne prisen. Konkurrentenes PC-er med lignende spesifikasjoner ligger på rundt 6000 kr. Denne peker seg dermed ut som et langt bedre kjøp enn lillebror Advent 3082, akkurat som mannen fra Elkjøp sa den ville gjøre.

Ytterligere spesifikasjoner:

Skjerm: 14.1 TFT (XGA 1024×768)
Minne: 512/256 MB DDR-Ram
Grafikk: Integrert SiS661GX Grafikk med opptil 64 MB delt minne.
Lyd: PC 2001-kompatible AC97 lyd med integrerte stereohøyttalere
Harddisk: 40 GB HDD
Media: DVD+/-RW
4xUSB 2.0
VGA port, PS/2 port
Line out (hodetelefoner)
Mikrofon inn
10/100 Mbit LAN
56 K Modem V.90
Hurtigtaster: e-post, internett, lyd opp og ned.