Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ufarlige batterier kommer

Snart kommer det nye batterier som er mindre brannfarlige enn de som brukes i dagens bærbare PC-er.

Dagens batterier er laget av litium, et kjemisk stoff som lett kommer ut av balanse dersom noe uforutsett skjer. Dersom sikkerhetssystemet svikter, kan for eksempel en kortslutning føre til brann og til og mindre eksplosjoner.

Ikke brennbare

Problemet har ført til at et stort antall batterier til stadighet må trekkes fra markedet. Denne uka skjedde det med Dell, som kaller inn 4,1 millioner batterier fra bærbare PC-er som er solgt de to siste årene.

Det er likevel godt håp om at vi i framtida vil strømforsyning til bærbart utstyr som ikke har dette problemet. En av de nye teknologiene er sink-baserte batterier. Disse inneholder i motsetning til de litium-baserte batteriene ikke brennbar væske. I stedet brukes en blanding av sink, sinkoksid og vann.

Varer i ti timer

Resultatet er batterier som verken utvikler varme eller kan eksplodere. Selskapet Zinc Matrix Power regner med å kunne ha slike batterier i produksjon i løpet av 2007.

Levetiden på disse batteriene er i tillegg lengre enn med litium. I følge selskapet snakker vi om 10 effektive timer, mens en PC på lithium sjelden kjører mer enn seks timer.

Stikkord: Maskinvare, pc