Pirat

Annonse


Piratpartiet tilbyr anonym fildeling

Pirat– Ved hjelp av tjenesten kan hvem som helst sende og ta i mot filer på nettet uten å være redd for at det kan oppdages eller spores, sier partiet i en pressemelding.

Tjenesten gir brukerne en fullstendig usporbar adresse på nettet som ikke er mulig å koble opp mot en person. Et slik nett kalles et “darknet”.

Legitimt

– Det er mange legitime grunner til å være anonym på nettet, sier Richard Falkvinge, leder i Piratpartiet.

– Om staten kan lese alt hva en borger mener, skriver og føler, kan ingen borgere granske statsmakten. Retten til å kommunisere privat er grunnleggende for et fungerende demokrati.
Hvis man ikke kan kommunisere enkelt og anonymt over nettet, er den retten borte, framholder han.

Annonse


Fildeling av musikk, film og andre kulturuttrykk er det området der overvåkingen av internett har fått mest oppmerksomhent, ifølge piratene.

Veiskille

Men det er langt viktigere verdier enn opphavsrett som står på spill, sier paritlederen

Ifølge ham står samfunnet nå ved et veiskille på grunn av den nye teknologien.

– Dagens opphavsrettslover kolliderer med det åpne samfunnet som garanterer retten til privat kommunikasjon. Inntil lovene er endret har vi en moralsk forpliktelse til å beskytte borgerne mot den rutinemessige overvåkingen de blir utsatt for i dag, fortsetter Falkvinge.

Tjenestem skal drives av det svenske selskapet Relakks som tilbyr en nøytral IP-adresse oppå en eksisterende internetttilkobling via en kraftig kryptert VPN-forbindelse.

5 Euro

I tillegg får brukerne fordelen det kan være å ha en svensk IP-adresse uansett hvor de kommer fra i verden.

Tjenesten er gratis for alle svensker fram til det svenske riksdagsvalget 17. september.

Resten av verden må betale 5 Euro per måned for å få surfe fullstendig anonymt.

En del av pengene vil gå til Piratpartiets kampanje for å endre opphavsrettslovgivningen og styrke privatlivets fred. Målet er at tjenesten skal bli overflødig.