Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PC-en fyller 25

Lørdag 12. august 1981 ble den moderne PC-en født. Verdens første personlige datamaskin, IBM 5150 ble lansert.

IBM
Fram til slutten av 1970-tallet ble de fleste datamaskiner brukt av flere brukere samtidig. Maskinene var gjerne på størrelse med et rom og krevde kontinuerlig teknisk vedlikehold.

Mikroprosessoren, som for alvor gjorde sitt inntog utover 1970-åra, gjorde at man kunne gjøre datamaskiner mye mindre enn tidligere, de fikk plass på et ordinært skrivebord, og dermed var en «personlig» datamaskin innen rekkevidde .

For nøyaktig 25 år siden sendte IBM ut en pressemelding hvor de lanserte den personlige datamaskinen, IBM modell 5150 eller IBM PC.

Maskin for alle

Pressemeldigen begynte med ordene:

«IBM Corporation lanserte i dag sin minste og rimeligste datamaskin – the IBM Personal Computer.»

PC-en eller den personlige datamaskinen var født og verden ble aldri mer den samme.

– Dette er datamaskinen for stort sett alle som noen gang har ønsket seg et personlig datasystem på kontoret, på universitetet eller hjemme. Ytelsen, stabiliteten og brukervennligheten gjør den til det beste tilbudet på markedet, sa daværende visepresident C. B. Rogers jr. i IBM i pressemeldingen.

Les den originale pressemeldingen fra IBM.

Rimelig

Maskinen hadde en utsalgspris på 1.565 dollar i den billigste konfigurasjonen uten skjerm. Etter dagens prisnivå tilsvarer dette rundt 25.000 kroner.

Om du ville ha utvidet minnet til 64 kilobyte ekstern skjerm, diskettstasjon og muligheter for farger endte prisen på 2.665 dollar. Forretningsmodellen med skriver og to diskettstasjoner kostet vel 4.400 dollar – drøyt 70.000 kroner i dag.

Spesifikasjoner

IBM PC model 5150 hdde 16 kilobyte minne – som kunne utvides til 256 kilobyte.

Den hadde plass til to diskettstasjoner og dataene ble lagret på 5,25-disketter med en lagringskapasitet på 160 kilobyte,

Processoren var en Intel 8088 på 4,77 MHz.

Maskinen ble enten levert med en 11,5 tommers monokrom skjerm eller en 11,5 tommers CGA fargeskjerm. Skjermene hadde plass til 80 tegn i bredden og 25 linjer i høyden og en oppløsning på 320×200.

Maskinen kunne også bruke en ordinær TV som skjerm.

Suksess

Året etter lanseringen kåret Time Magazine datamaskinen til «Man of the year».

Innen utgangen av 1983 hadde IBM solgt 750.000 PC-er.

Det er mange forklaringer på suksesssen til PC-en, men den lave prisen og det faktum at maskinen ble solgt gjennom ordinære brunevarebutikker bidro definitivt.

En annen viktig forklaring på suksessen var at maskinen ble levert med regnearket VisiCalc, forløperen til Excel.

VisiCalc regnes i dag som kroneksemplet på en «killer application».

En killer app er et program som er så nyttig eller attraktivt at man skaffer seg den nødvendige teknologien for å få tilgang til å bruke programmet.

Men PC-en ble også levert med et spill – nemlig «Microsoft Adventure».

Et rollespill som sendte spilleren inn i en fantasverden med huler og skatter. Spillet inneholdt hele 130 rom, 15 skatter og «12 problemer å løse».

Åpen teknologi

IBMs PC var den første datamaskinen som brukte operativsystemet MS-DOS fra Microsoft og maskiner som brukte MS-DOS ble i mange år kalt for «IBM-kompatible» PC-er.

IBM kalte sin versjon PC-DOS, men lot Microsoft lisensiere MS-DOS til hvem de måtte ønske og dermed var også grunnlaget lagt for Microsofts suksess.

PC-en var lansert som en åpen teknologi som hvem som helst kunne etterligne og tallet på PC-produsenter eksploderte på få år. IBM-kompatible PC-er med Intels 8088-mikroprosessor og MS-DOS derfor raskt etablert som en standard.

I 1990 passerte tallet PC-er i verden 100 millioner.

Fra 1981 og ut 2005 er det solgt rundt 1,5 milliarder PC-er verden over, nesten halvparten etter 2000.

Annonse
Stikkord: pc