Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bil totalvrak i PC-brann

To menn på fisketur opplevde at bilen deres ble totalvrak etter at den bærbare PCen de hadde med seg plutselig tok fyr.

pickup
Det kunne gått veldig galt for de to fiskekameratene Thomas Forqueran og Rod Riddle, som var på fisketur i Nevadas nasjonalpark Lake Mead den 13. juli.

Utløsende faktor

Som amerikanske friluftsfolk flest hadde de våpen og ammunisjon i bilen.
Dette er trolig den viktigste årsaken til at den 40 år gamle Ford F-250 pickupen de kjørte i nå er en skraphaug.

Men det var etter alt å dømme den bærbare PCen som utløste den eksplosive brannen.

– Som napalm

Til alt hell satt ikke de to i bilen da det smalt. De var i ferd med å losse av utstyret da de hørte en kneppelyd fra førerhuset. I passasjersetet lå en Dell Inspiron.

– Flammer skjøt tre fot (om lag en meter, journ.anm.) ut av vinduet. Jeg løp bort til døra på førersiden og fikk se at flammene veltet mot meg og mot hanskerommet, der det lå tre esker med geværkuler. Det gikk utrolig fort, omtrent som noen skjøt med napalm, forteller den 62 år gamle Forqueran til Consumeraffairs.com.

3-4 meters flammer

Da de skjønte at de ikke ville være i stand til å slukke brannen, løp de to mennene så langt de kunne vekk fra bilen. På trygg avstand kunne de se at flammene nå sto 3-4 meter opp i lufta. Slik bant det i over 10 minutter, ledsaget av en svart sky med giftig røyk.

Omsider kom politiet til stedet. Park Ranger Brandon Marsmaker skriver i sin journal at han så restene av en bærbar PC, og at brannen eter all sannsynlighet startet her.

Flere tilfeller

Den dramatiske episoden føyer seg inn i en rekke rapporter om brann i PC-batterier fra flere land. Det hele startet med en eksplosiv brann i et møterom i Osaka, Japan i slutten v juni. Også her var det en Dell bærbar PC som uten varsel tok fyr.

Og ITavisen kunne i forrige uke fortelle om en dramatisk brann i en Appple Powerbook i et næringslokale i Kristiansand.

Daglige tips

Etter at vi skrev om hendelsen, kommer det nesten daglig inn tips fra folk som har opplevd noe lignende.

Både Dell og Apple er så langt tause om episodene. Og ingen kan si noe eksakt om årsakene til brannene.

Sikring fungerer ikke

Det er imidlertid på det rene at sikringssystemet i slike lithium-baserte batterier skal hindre at det skjer en ukontrollert kjemisk reaksjon med overoppheting som resultat dersom batteriet kortsluttes eller på annet vis settes ut av balanse.

Disse sikringssystemene har åpenbart ikke fungert i de tilfellene som nå er beskrevet i pressen. I Norge følger Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap saken nøye.

Stikkord: Maskinvare