Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sjekk Internett for 10 år siden

Wayback Machine lar deg surfe på historiske nettsider. Webdesign har hatt en formidabel forbedring siden 1996.

pepsi
Wayback Machine er et bibliotek for Internettsider. Det enorme digitale arkivet er laget for å forhindre at Internetts historie skal forsvinne for framtidige generasjoner. Vår tids «digital-fødte» kulturarv skal også ivaretas.

IDG.se meddeler at en student ved statsuniversitetet i Michigan har komponert et underholdende sammendrag av sine dypdukk i arkivet. Artikkelen Internet 96 har sett på sider fra 1996.

Dårlig lesbarhet og interaktivitet

For de som har glemt tiden da Internett ennå var i prøvefasen for flertallet, var oppløsningen lavere, Java uvanlig, Gif-animasjoner trendy og kunnskapsnivået om interaktivitet og lesbarhet på nett lavt.

I 96-utgaven av McDonalds.com må man for eksempel klikke seg gjennom to sider før man kommer til menyen. Pepsi hadde ennå en del tilpasning igjen for å få en øyenvennlig side. Lego-siden får det beste skussmålet for å være interaktiv.

Kritisk

Artikkelen er skrevet i et svært muntlig språk, med en kritisk stemme til de fleste forsøkene studenten har valgt å kommentere. Til tross for tidvis ufin språkbruk, er det interessant lesning og særlig morsomt å se på designet fra selskapenes barndom på web.

Per i dag trengs programmeringskunnskaper for å utnytte arkivene til Wayback Machine, men det arbeides med en mer brukervennlig tilgang.

Kilder:
Wayback Machine
Internet 96
IDG.se

Stikkord: internett