Hopp til navigasjon Hopp til innhold
mac-brann7

PC-branner et mysterium

Din bærbare PC kan raskt forvandle seg til en brannbombe. Ingen kan svare på hvorfor, hvordan eller hva du skal gjøre for å unngå det.

mac-brann7
I går kunne ITavisen rapportere om et batteri (bildet) i en bærbar Mac som tok fyr på et kontor i Kristiansand. Brannen var så kraftig at eieren sammenlignet den med en oljebrann. Og den lot seg ikke slukke verken med vann, halongass, pulver eller kvelning med teppe, håndkle el.l.

Vil sjekke nærmere

Eiren Sølve Skrede tør ikke en gang tenke på hva som kunne skjedd dersom noe tilsvarende hadde hendt i et fly i lufta, eller for den saks skyld hjemme i stua om natta.

Avdelingsleder Geir Ottersen i Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap sier at brann- og varmeutvikling i PC-batterier så langt ikke har vært noe stort problem, med unntak av noen tilfeller med varmgang i batteriene. Men med gårsdagens hendelse i Kristiansand vil han se nærmere på dette.

– Jeg vil ta kontakt med Apple for å høre hva de foretar seg, og eventuelt få vite mer om årsaken, sier han til ITavisen.no.

Holder tilbake informasjon

Moderne PC-batterier inneholder kjemiske stoffer som ved en kraftig utladning eller kortslutning kan utvikle mye varme og tilhørende overtrykk om de kortsluttes. Kunnskapene om hvordan lithium-ion-batterier oppfører seg, spesielt i feil/skadetilstand, er begrenset, både i Norge og internasjonalt. En av årsakene kan være at produsentene holder kortene tett til brystet.

– Batterieteknologi er ekstremt konkurranseutsatt. Alle prøver å ligge i forkant for å få batteriene sine til å vare lengst mulig. Det gjør at vi ikke bestandig vet hvordan de egentlig fungerer i verste tilfelle, sier Ottersen.

Store krefter

– Det er store krefter i sving når et lithiumbatteri på størrelse med de vi har på laptoper nå til dags kortsluttes. Varmeutviklingn kan skje så raskt og bli så sterk at den kan oppfattes som en eksplosjon. Men normalt skal batteriene bare utlades kontrollert over en minimumsperiode om de kortsluttes. Sikringsteknologi skal forhindre slike episoder som den vi så i Kristiansand, sier Ottersen.

PC-produsenter som Dell og HP har tilbakekalt batterier de mener står i fare for å utvikle unormal varme. Det samme har Apple gjort. Men batteriet i Kristiansand skal i følge eieren ikke ha vært blant de som har vært tilbakekalt.

Mange advarer

Heller ikke hos amerikanske National Fire Protection Association finner vi noe materiale om faren ved PC-batterier. Men det finnes eksperter som advarer.

– Det har vært mange kritiske røster til lithiumbaserte batterier av noe størrelse. Grunnen er at denne typen av batterier er avhengig av at brå utladninger ikke bør forekomme. Det må heller ikke bli utsatt for så store mekaniske påkjenninger at batteriet skades internt. Derfor er det grunn til å se på denne type batterier med hensyn til sikkerheten, sier Geir Ottersen.

I løpet av gårsdagen og i dag har ITavisen fått inn flere tips om både PCer og Macer som har hatt unormal varmeutvikling. Men ingen av dem med så dramatiske følger som Powerbook-brannen i Kristiansand.

Stikkord: mac, Maskinvare