Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Gjør mobilsperring obligatorisk

Mobilindustrien legger nå kraftig press på teleselskaper som slurver med å sperre stjålne mobiltelefoner.

IMEI
Det er fullt mulig for mobilselskapene å sperre for den såkalte IMEI-koden i en mobiltelefon, slik at den ikke lenger kan benyttes på deres nett.

Motvillig politi

Det varierer imidlertid sterkt fra selskap til selskap hvordan dette blir praktisert. Selv har vi erfart at politiet bare motvillig rapporterer om stjålne telefoner til Telenor, NetCom eller andre. dette fordi det krever skjemavelde og merarbeid.

Og om det først skjer, blir anmodningen om sperring bare sendt til selskapet der tyveriofferet er abonnenet, ikke til det sentrale europeiske IMEI-registeret i Irland. Dermed kan telefonen brukes i alle land så nær som Norge. Det er bare å skaffe seg et nytt SIM-kort.

Ønsker felles system

Smarte kriminelle har også lært seg å omprogrammere telefoner slik at de får ny IMEI-kode. Teknikken ligner den man (som oftest fullt lovlig) bruker for å åpne telefoner som er låst til ett bestemt teleselskap.

I Storbritannia har myndighetene sett seg lei på at mobiltelefoner er fritt vilt for kriminelle. De ønsker et felles system på tvers av teleselskapene. I første omgang i hjemlandet, og i neste omgang på europeisk nivå.

Sanksjoner mot slurvere

Samtidig hilser de velkommen et initiatv fra organisasjonen Mobile Industry Crime Action Forum (MICAF), der alle de store mobilprodusentene er representert.

MICAF forelsår å pålegge teleselskapene å rapportere tyverier samtidig som de sperrer kundens SIM-kort. Samt å innføre sanksjoner overfor de som slurver.

I Storbritannia risikerer man inntil fem års ubetinget fengsel for å stjele og/eller omprogrammere en stjålet mobiltelefon.

Kilde:
BBC

Stikkord: Mobil