Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Dolby med 3D-kino

I samarbeid med det tyske selskapet Infitec utvikler lyspesialistene Dolby nå et helt nytt system for 3D-film.

3d
Det er altså bildet det denne gangen dreier seg om, og ikke lyden som vi vanligvis forbinder med Dolby. For å innhente det de selv mangler av ekspertise har Dobly alliert seg med den tyske virtual reality-spesialisten Infitec.

Utviklet for biler

Det tyske selskapet har blant annet utviklet et 3D-system for design av biler som den amerikanske bilprodusenten Daimler-Chrysler bruker. Det er dette systemet Dolby skal videreutvikle for kinobruk.

Sammen med filmbransjen håper Dolby å kunne gjøre gammeldags kino konkurransedyktig med DVD og Internett-nedlasting.

3D finnes allerede

Det finnes imidlertid allerede 3D-film på kinoene. Filmselskapet Columbia lanserte i forrige uke filmen Monster House i 3D-versjon og 2D-versjon parallelt. 3D-versjonen trakk dobbelt så mange folk som de kinoene som bare kjørte 2D-versjon.

Tidligere har filmbransjen forsøikt seg med 3D-film som krever briller med farget glass/plast for å gi tilnærmet tredimensjonalt bilde. Det er først med nye, digitale projeksjonsteknikker at man virkelig kan snakke om tre dimensjoner.

Men også med nyere systemer brukes det briller. Infitecs system baserer seg på at seeren bruker polariserte brilleglass, en teknikk som man blant annet kjenner igjen fra fornøyesesparker i USA.

Kilder:
Reuters.com

Stikkord: lydogbilde