Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nokia-forsøk med WiFi-mobil

Femti familier i den finske byen Oulu skal nå teste telefoner som automatisk skifter mellom mobilnettet og trådløst Internett.

uma
De såkalte UMA (Unlicenced Mobile Access)-telefonene er foreløpig bare prototyper. Men de kan allerede i dag bruke både Bluetooth og WiFi for å oppnå telefonforbindelse via Internettt (VoIP). Teknologen er den samme som ved IP-telefoni, som nå holder på å ta over for tradisjonell fasttelefon i mange land.

Store fordeler

Den eksperimentelle Nokia-telefonen kan brukes over alt hvor det finnes tilgang til en eller annen form for trådløst nett, enten det er standard GSM, 3G/UMTS, Bluetooth (kortdistanseforbindelse til PC eller annen trådløs enhet) eller WLAN (trådløst intern-nett med forbindelse til Internett via ADSL, TV-kabel eller fiberoptikk).

Den store fordelen er at dersom man har tilgnag på trådløst Internett, slipper man å betale kostnadene ved å ringe via Telenor, NetCom eller annen mobiloperatør. Dette er spesielt fordelaktig på reise i utlandet, der kostnadene ofte er betydelige ved å ringe hjem.

Skifter automatisk

Nokias telefon velger automatisk den billigste formen for kommunikasjon. Om den ikke finner trådløst Internett prøver den til GSM, GPRS eller UMTS/3G.

– Dette pilotprosjektet er et viktig skritt på veiein til å gi massemarkedet UMA-teknologi som fungerer, sier Nokias forskningssjef Peter Ropke.

Kilde:
Nokia.com

Stikkord: internett, Mobil