Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kazaa blir lovlig

Kazaa må ut med nesten 620 millioner kroner til platebransjen. Nå blir de en lovlig nedlastingstjeneste.

Fildelingsnettverket som overtok stafettpinnen fra Napter går nå nøyaktig samme vei som sin forgjenger innen fildeling. I likhet med Napster har Kazaa lidd nederlag i rettsapparatet og nå endt opp som «snill gutt» – en ren distribusjonssentral for platebransjen.

Platebransjen jubler

Kazaa må ut med 100 millioner dollar (om lag 620 millioner norske kroner) pluss over ti millioner dollar i omkostninger etter et forlik som ble gjort kjent i går.

– Vi har vunnet nok et slag i den pågående krigen, triumferer lederen John Kennedy i platebransjeorganisasjonen IFPI til BBC.

Solgte i grevens tid

Kazaa ble startet av svensken Niklas Zennström og dansk-estlandske Janus Friis i 2001. Zennström og Friis solgte selskapet til australske Sharman Networks, og brukte pengene til å starte IP-telefonitjenesten Skype.

Det er Sharman (formelt registrert på stillehavsøye Vanuatu) som må punge ut med over en halv milliard kroner. De to gründerne solgte like etter at de hadde mottatt den første advarselen fra platebransjens advokater.

Stikkord: fildeling, mp3