Annonse


Utpressingsvirus blir eklere

Sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs informerte i sin kvartalsrapport om at forekomsten av «utpressingsvirus» eller direkte oversatt «løsepengevare» (engelsk «ransomware») aldri har vært så utbredt siden den første oppdagelsen i 2004. I tillegg er algoritmene mer kompliserte og krypterte enn noen gang.

Utpressingsvirus er program tar kontroll over og skjuler, blokkerer, eller passordbeskytter filer på din datamaskin til noen stiller med en gitt sum for å frigjøre filene.

Ond sirkel

Firmaer med datasikkerhet som salgsvare har aldri måtte saumfare harddisker så nøye på jakt etter korrupte filer. Men sirkelen er ond; jo bedre antivirus-arbeiderne blir, jo hardere slår virusmakerne tilbake.

Den siste kjente varianten av utpressingsviruset Gpcode ville tatt 30 år å bryte gjennom ved hjelp av en maskin med 2,2 GHz prosessorkraft. Kaspersky klarte kunststykket på kort tid takket være tidligere erfaring.

Annonse


– Denne de-krypteringen vil huskes som en milepæl i datavirologi, sa analytikeren Alexander Gostev i datasikkerhetsselskapet.

Kan bli umulig å knekke

Men selv om det opphavet på nett er fjernet, ventes nye varianter hvert øyeblikk. Krypteringene nærmer seg stadig toppen av hva teknologien tillater, slik at framtidige fil-gisler muligens bare kan frigis etter at løsepengene har blitt betalt.

Gostev oppfordrer antivirus-selskapene til å ruste sine kunder til kamp med forebyggende tiltak.

– Utpressingsvirus vil utvilsomt forbli en hodepine for antivirus-industrien, i alle fall i nær framtid, sa Gostev.

Kilde:
BetaNews.com