Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tanken som teller – og gjør jobben

Å skrive, spille, bevege objekter og surfe på Internett med tankekraft er bare begynnelsen. Hjerneteknologien er milliardindustri i grensesprengende utvikling.

ITavisen.no skrev om tankestyrte PC-er og «Matrix-plugger» så tidlig som i 2003. Forrige uke kom nyheten om lamme Matthew Nagle som kunne tenke objekter i bevegelse.

Vinkepatent

I dag blir stadig flere av drømmene og planene til virkelighet. Løsninger man får få år siden ville sette gård og grunn på at var umulig, selges nå på Internett. The Inquirer meddele nylig at Apple har tatt patent på en spesiell bevegelsesdetektor. Et lite håndholdt instrument kan styres ved hjelp av håndbevegelser i lufta foran sensorer og behøver ikke tastatur. «Vinke-teknologien» skal kunne benyttes til å kontrollere alle slags elektroniske apparater.

Redaktør Chris Taylor i Business 2.0 Magazine har oppsummert de siste bevegelsene i bransjen. Å si at tastaturet og datamusa en dag kommer til å bli overflødig er i 2006 er mye mindre kontroversielt enn da man mente jorda var flat eller da Bill Gates i 1981 skal ha hevdet at 640 KB vil være nok minne på en PC (Microsoft-sjefen mener siatet er feil).

20 milliarder årlig

Allerede i 1999 fant forskere ut tankemønstre som representerer bokstavene i alfabetet. Etter flere år med iherdig arbeid, er selskaper som Cyberkinetics i ferd med å omforme kunnskapen til virkelige produkter. Hjernen vil ta over som elektronikkens fjernkontroll.

Over 300 selskaper omsetter for over 20 milliarder kroner årlig for medisinske apparater som kompenserer for skader på hjerner, nerver og ryggmarg. Det er en oppgang på 21 prosent fra i fjor.

Teknologi for alle

De såkalte «Neuroapparatene» gir et tilkoblet menneske muligheten til å skrive 15 ord i minuttet. Og om utviklinga fortsetter som før, vil det før 2012 være mulig å skrive like fort som vi snakker; 110 til 170 ord per minutt.

Etter hvert som innretningene kommer for salg, vil den rikeste delen av allmuen også kunne investere i tankestyrt hjelp uten selv å ha et handikap. Patenter som kommuniserer med hjernen ved hjelp av bølger og andre signaler uten å ha en chip implantert under huden er også på plass. Sonys utgave kan sanse lukt, lyder og bilder. En tysk variant fra vitenskapsmannen Niels Birbaumer kan lese hjernebølger gjennom huden.

Bredbånd på pannebånd

Kloke hoder som utviklet Internett, tror datamaskinene vil erstattes med pannebånd som har knøttsmå datamaskiner inkorporert i løpet av et par tiår.

– Du kan kommunisere direkte med hjernen uten implanterte elektroder. Neste steg er å tenke på noe og få det til å skje: fly et fly, kjøre en bil, eller å bruke apparater i hjemmet, spår vitenskapsmann Stu Wolf til magasinet.

Tanketelepati neste?

Han tror neste steg er nettverkstelepati som gjør at man kan overføre tanker til andre hjerner. Å ha chat på hjernen får en helt ny dimensjon.

Den største utfordringen er som alltids sikkerheten, konkluderer Taylors artikkel. Å få hacket hjernen sin er en alvorlig trussel.

Hvem ville trodd at Sverre Asmerviks bok «Men tankene mine får du aldri» kanskje må omskrives?