Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Supermaskin bekjemper fugleinfluensa

En av Europas kraftigste tallknusere settes i beredskap for å takle utbrudd av det fryktede H5N1-viruset.

Fugleinfluensa
Verdens helseorganisasjons (WHO) har registrert 231 innrapporterte tilfeller av mennesker smittet av fugleinfluensaen siden 2003, hvorav 133 har mistet livet. De uoffisielle mørketallene ventes å være mye høyere.

Storbritannias ene tilfelle er et for mye. Supermaskinen Blue C har nå blitt forbedret med 20 prosent på universitetet i Swansea for å kunne forutse hvor et utbrudd vil finne sted, skriver BBC Det er regjeringens avdeling for rurale anliggende som betaler for satsinga.

Stor som en tennisbane

Kalkylene bygger på trekkfuglenes flygemønster. Resultatene skal brukes til å finne ut hvor og hvordan man best skal holde et framstøtt i sjakk.

Blue C er på størrelsen med en tennisbane og kan utføre billioner kalkuleringer i sekundet. Monstermaskinen er laget av IBM som en oppfølger til Deep Blue, maskinen som var den første til å slå en verdensmester i sjakk. Oppgraderinger er også mer miljøvennlig og har redusert strømforbruker med en halv million kroner årlig.

Stikkord: Maskinvare