Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Dette er Microsofts iPod-dreper

I et kommende intervju i musikkbransjebladet Billboard røper Microsoft detaljer rundt dingsen som skal tvinge iPod i kne.

zune
I intervjuet, som publiseres seinere denne uka, letter Microsofts Chris Stephenson på sløret når det gjelder Zune, den trådløse musikkspilleren som skal bli et svar på Apples dominerende iPod.

Dette gjør Zune til vinner

Stephenson er nyutnevnt sjef for MSN Entertainment Services, Microsoft-avdelingen som skal markedsføre Zune.

I intervjuet, som blant andre Gizmodo, The iPod Observer og Mac Daily News har fått tilgang til, forklarer Stephenson hva som vil være Zunes fortrinn framfor iPod og andre MP3-spillere på markedet.

Kikk på vennene dine

Det er allerede kjent at spilleren vil kunne laste ned musikk trådløst. Stephenson sier at det også vil være mulig å kikke på andre Zune-brukeres musikkarkiver, men det er uklart om låtene fra andre spillere kan spilles av.

I følge Stephenson er det snakk om å kikke på venners spillelister og anbefalinger, samt å høre enkelte smakebiter. Virkelig deling av den typen som påfører eldre plateselskapssjefer hjerteattakk, er det overhodet ikke snakk om.
zune_mockup

Digital garderobe

Erfaringsmessig har det vært relativt lett å komme rundt slike sperringer, men lite vites foreløpig om hvor sterk krypteringen og sikkerhetsforanstaltningene er.

Med Zune-programvaren vil du kunne lage et «digitalt garderobeskap» (digital locker), der din musikk til enhver tid ligger tilgjengelig enten du sitter foran en PC eller har trådløs forbindelse med nettet via spilleren.

Fritt for alle

Det mest overraskende er kanskje likevel at Zune ikke vil være bundet opp til MSN Music, men at det i prinsippet står enhver nettbasert platebutikk fritt å åpne for den trådløse dingsen. Forutsetningen er imidlertid at butikken bruker Microsofts kopibeskyttelse DRM og Microsofts filformat WMA – noe erkekonkurrenten iTunes selvsagt ikke gjør.

Stephenson kan også røpe at Zune vil bli tett bundet opp til både Xbox og Windows Vista (med nettpratklienten Live Messenger og bloggtjenesten Spaces), slik at det skal godt gjøres å unngå dingsen om du er spillentusiast og/eller Windows-bruker.

Så får vi se hva verdens konkurransetilsyner sier om dette…

Stikkord: lydogbilde, mp3