Hopp til navigasjon Hopp til innhold

AMD kjøper ATI

Prosessorgiganten AMD kjøper nå grafikkort-produsenten ATI. Det vil føre til omveltninger i hele PC-bransjen.

AMD Athlon XP-M
I dag ble det kjent at prosessorprodusenten AMD har kjøpt grafikkort-produsenten ATI. Dermed deles markedet grovt sett i to, med Intel og Nvidia på den ene siden, og AMD og ATI på den andre.

Intel kaster ut ATI

Allerede noen dager i forveien, mens ryktene om et oppkjøp svirret ustoppelig, sørget Intel for å ikke fornye ATIs Bus-lisens. Dermed vil alle som ønsker å kjøre Nvidia-grafikk, nå måtte kjøpe PC-er som kjører på Intel-prosessorer. Omvendt vil ATI bare være tilgjengelig på AMD-drevne PC-er.

AMD har lånt 2.5 milliarder dollar (ca 16 milliarder kr) for å kjøpe ATI. Nå tar de flere aggressive grep i konkurransen mot Intel, og dumper prisene på sine prosessorer med opptil 61 prosent. Dette er selskapets svar på Intels nylanseringer, som for en stund har skaffet Intel et forsprang på hastighet i forhold til konkurrenten.

Fremtidens PC-er

Mens finansanalytikerne klør seg i hodet over oppkjøpet, klapper teknologene i hendene. AMD og ATI har allerede annonsert at de vil lansere ny PC-teknologi i 2008 der grafikkprosessoren ikke utelukkende brukes til video. I stedet skal den brukes til å gi bedre ytelse til alle de multimedia-prosessene vi i stadig større grad vil bruke PC-en til.

Kilder:
The Register
Reg Hardware
The Inquirer

Stikkord: Maskinvare, pc