Netscape.com

Annonse


Netscape betaler for lenker

Netscape.comÅ dele sine favorittlenker på nettforum, såkalt «social bookmarking», er ikke et nytt fenomen. Delicious fra Yahoo, Digg og Slashdot er tre eksempler på sider som bygger nyhetsstrømmen på leseres innsendte tips og tilhørende kommentarer og rankinger.

Netscape.com skaper overskrifter fordi de aktiv går ut og annonserer med betydelige pengesummer til eksterne surfere, skriver News.com.

– Gratisarbeid er historie

Mannen bak Netspace.coms nye fasade, Jason Calacanis, skriver om nyheten i sin egen blog.

Alle de som legger ut mest, minst 150 saker i måneden, får drøyt 6300 kroner (USD 1000) per måned, eller altså 75 000 kroner (USD 12 000) årlig. Calacanis’ argument for å betale disse såkalte «navigatørene», navngitt etter nettleseren «Netscape Navigator», er at alle behøver mat på bordet.

Annonse


Riktignok deles summene ut for research-arbeid og god innsats, men blog-konsepter som dette har inntil nå blitt ansett som frivillig og hobbybetont. Calacanis mener likevel at tiden for gratis arbeid snart er forbi.

– Vi tar risken og pilene fra folkene som synes vi gjør samfunnsprosessen
korrupt (er det noen der ute som fortsatt tenker slik?!), skriver Calcanis på siden sin.

Utydelige nettsjangre

Videre har det vært forbeholdt nettaviser å ha redaktører som fungerer som nyhetsdesk, verifiserer kildene og legger til stoff om nødvendig. Netspace ansetter åtte faste nyhetsankere og 15 spesialister som brukes ved behov.

Denne formen for nyhetsformidling er med på å utydeliggjøre skillene mellom nyhetsmedier og blogger ytterligere.

Kritiske medbloggere

Reaksjonene er blandet. En skribent på TechCrunch.com sammenligner Netspace med Titanic med personer som rekker ut en arm i desperasjon.

Netspace har slitt med besøkstallene de siste årene, særlig etter at AOL valgte Internet Explorer som sin primære nettleser.

TechEffect er heller ikke henrykt, men tror få andre vil kunne matche Netscape om det utvikler seg til en konkurranse om hvem som kan betale nyhetssamlerne mest.