Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hvordan blir været i 2036?

Japan utvikler en elektronisk meteorolog som kan forutse tørke og tyfoner 30 år frem i tid.

Earth Simulator Supercomputer
Neste år starter prosjektet som vil gjøre været litt mer forutsigbart. Kjempelangtidsmeldingene skal komme med kraften fra en av verdens kjappeste og største tallknusere.

Earth Simulator Supercomputer var verdensener frem til 2004, men er en god nummer to med 35,6 billioner kalkulasjoner i sekundet. Kolossen har fått plass i en hangar i byen Yokohama sør i Japan.

Trykk, strøm og temperatur

Superdatamaskinen skal spå været sammen med landets egen vitenskap. Japan driver blant annet forskning på global oppvarming for de neste 300 årene. De framtidige værkartene vil ta form ved hjelp av å kalkulere variabler i trykket i atmosfæren, havstrømninger og temperaturer.

Japanerne mener å kunne gi gode prognoser for tyfoner, kraftig snø og regn, kjempebølger, brennhete og stortørke. Tidlige advarsler vil reformere reaksjonstiden og prioriteringen til beredskapsapparatet lenge før naturulykken er ute.

Ingen garantier

Prosjektet er for tiden på anbud blant forskere. Årlig drift antas å koste 164 millioner kroner. Pengene er nok til å gi planeten værmeldinger på flater så små som 2,6 kvadratkilometer. Men japanerne kan ikke garantere hvit julaften i 2036.

– Akkurat som med morgendagens vær, kan vi bare gi en prosent for hvor nøyaktig
været blir, sier en talsmann for myndigheten til AP.