Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vask klærne med PC-en

Hvitevarekongen Whirlpool lar deg overvåke klesvasken via TV, mobil eller PC.

Whirlpool vaskemaskin
Verdens største leverandør av hvitevarer vil forenkle hverdagen din. Men du må dessverre fortsatt legge i, ta ut og stryke klærne dine selv.

I går startet selskapet prosjektet «Tid for klesvask» («Laundry time») i delstaten Georgia, USA, skriver Reuters. Tre familiehjem i byen Atlanta skal teste såkalte «smarte» vaskemaskiner og tørketromler.

Sentrifuger på SMS

Apparatene gir beskjed når de er ferdige eller ikke har blitt slått på. Beskjeden dukker opp på TV-skjermen i stua, en melding tikker inn på mobilen i bilen eller et vindu popper opp på dataskjermen på loftet. Teknologien tillater også brukerne å programmere og aktivisere vaskeinstrumentene på avstand.

– Hvorfor ikke ta bort lidelsen ved klesvasken ved å ta i bruk teknologi og hjelpe
kundene til en løsning? spør visepresidenten for studiet Tim Woods.

Mer teknologi i hverdagen

Prosjektet er et ledd i Whirlpools forskning på flere «smarte produkter» og får å få brukerne til å forstå hvilke behov de har for å benytte høyteknologi i hverdagen. Selskapet samarbeider med Microsoft, Hewlett-Packard, Panasonic og Procter & Gamble.

Målet er at kunden skal spare tid, effektivisere husholdningsoppgavene og rett og slett forbedre levekårene sine. Holdningen blant folk tilsier mer teknologi i hverdagen.

– Om et oppgave kan gjøres betydelig mer bekvemt, er kundene trolig klare for å ta imot produktet – og betale mer for det, mener analytikeren Marlene Bourne i Bourne Research.

Langt fra enestående

Whirlpool er ikke de eneste med evnerike løsninger. Japanske Dai Nippon Printing Co er langt foran Whirlpool, i følge i4u.com. Med LCD-skjer og Internettilgang skannes alle klærne (som har «smart tag») og avgjør vaskemodul og teller antall vasker klesplagget har vært gjennom. Etter vask kan du få beskjed per mail eller SMS.

Et annet eksempel er Smart Drive-løsningen fra Fisher & Paykel som «føler» på stoffet for å avgjøre hvilken type vask som bør velges.