Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Døve vil ha SOS-SMS

I Sverige vil døve snart kunne sende nødmeldinger med SMS. I Norge er man henvist til teksttelefon dersom ulykken skulle være ute.

Virgin Radio-mobil
SMS-funksjonen på mobilen har gitt mange døve et nytt liv. paradoksalt nok kan den ikke brukes til å redde liv.

Kan ikke varsle ulykker via mobil

I dag er døve henvist til å melde inn akutte nødstilfeller via teksttelefon nr 149. De kan også ringe teksttelefon nr 1412. Da ser operatøren at det er et akuttilfelle og svarer umiddelbart.

Imidlertid er det bare fasttelefoner som har støtte for teksttelefon. Det vi andre tar som en selvfølge, å kunne varsle om ulykker via mobilen, er ikke en tilgjengelig tjeneste for døve.

Svensk prøveprosjekt

Nå vil Norges Døveforbund ha en løsning for nød-SMS i Norge, på linje med den de er i ferd med å innføre i Sverige. Der skal de ha et toårig forsøksprosjekt med nødsamtaler på SMS til et felles nødnummer.

I utgangspunktet skal tjenesten bare være tilgjengelig for døve. Brukere blir registrert med navn, adresse og andre relevante opplysninger. Standardmeldinger skal sørge for at man får best mulig oversikt over skadens art og omfang.

– Kan redde liv

Norsk Døveforbund er ikke fornøyd med tilstandene i Norge. Generalsekretær Paal Richard Peterson i forbundet har skrevet brev til både Samferdselsdepartementet og Telenor, der man blant annet påpeker at de døve føler seg usikre med dagens ordning.

Richardson mener en slik SMS-ordning som man nå prøver ut i Sverige, vil kunne redde liv blant Norges ca. 4500 døve.

Kilde:
Vårt Land

Stikkord: Mobil