Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Barnespeidere skal ta pirater

Medlemmene til speiderforbundet er blant barna som skal avdekke brudd på kopirettighetene på nett.

Speideremblem Hong Kong
Denne sommeren vil hele 200 000 kinesiske unge overvåke debattforum på Internett på jakt etter illegale kopier av låter og filmer. Alt av snusk rapporteres til regjeringen i Hong Kong. Kampanjen «Unge ambassadører» settes i gang neste onsdag når 1600 unge sverges inn i tjenesten foran nasjonale filmstjerner og diverse regjeringsministere.

Alle medlemmene over 11 år i speiderforbundet og andre uniformerte grupper, forventes å delta. Den friske arbeidsstokken vil ha et aldersspenn på 11 til 25 år, som utgjør en sjettedel av aldersgruppa i området.

– Produserer ikke spioner

Regjeringa slår fast at all søkinga vil skje på offentlige fora. Rapporteringen sidestilles med å angi en butikktyv man ser i aksjon.

– Vi prøver ikke å manipulere de til å bli spioner, men å øke bevisstheten rundt det å rapportere kriminalitet til myndigheten, sa regjeringas representant Tam Yiu-kueng til New York Times.

Skeptikerne er bekymret for barnas sikkerhet og setter ikke pris på likhetstrekkene med Kinas kulturelle revolusjon, der barna ble oppdratt til å angi sine foreldre. Ungdommer sliter også med dillemma rundt det å avsløre personer i vennekretsen.

Suksessfullt pilotprosjekt

I praksis vil alt av kopibeskyttede filmer, sanger og TV-program man finner på sider uten rettigheter rapporteres. De internasjonale organisasjonene for film, Motion Picture Association, og bilde, International Federation of the Phonographic Industry, vil få beskjeden og sende en advarsel til redaktøren for nettstedet med anmodning om å fjerne innholdet umiddelbart.

I et pilotprogram i vår fant 700 ungdom 800 tilfeller av ulumskheter gjort tilgjengelig via fildelingstjensten til BitTorrent. Mesteparten av opphavet stammet fra USA, Europa og Australia og var utenfor regjeringens rekkevidde. Tre av fem av de meldte tilfellene er nå fjernet.

Flere land interessert

I utgangspunktet finnes det bøter og avstraffelser for standard kopiering og salg, men Hong Kong ennå ikke har entydige retningslinjer for hvordan fildelere eventuelt bør straffes.

Flere land, deriblant USA, har kontaktet myndighetene i Hong Kong for å sette opp tilsvarende programmer i hjemlandet.

Stikkord: fildeling