Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sommeren med Xbox Live Arcade

Live Arcade-tjenesten er raskt blitt noe av det mest populære på Xbox 360. Denne sommeren er en rekke Arcade-spill i anmarsj, og vi har sett nærmere på dem. Se video!

140
Det er egentlig paradoksalt at en nestegenerasjons spillkonsoll, med åttikjerners prosessor og fem TB med minne, brukes av mange til å spille småspill som krever kanskje en promille av kapasiteten. Men ideen er jo glimrende: Xbox Live Arcade lar deg raskt laste ned både en rekke retroklassikere og uavhengig utviklede spill, som egner seg perfekt til en rask økt etter flere tunge timer med for eksempel Oblivion.

Microsoft brukte E3-konferansen sin i år på å skryte av hvor mange flotte spill det var på vei til Live Arcade, men siden den tid har det vært temmelig stille fra den kanten. Frem til nå.

Retro-kjærlighet hver uke

Xbox Live Arcade Wednesdays er navnet på kampanjen som innebærer at det hver onsdag over fem uker slippes ett Arcade-spill. Det første, Frogger, kom i går, og fremover følger Cloning Clyde, Galaga, Street Fighter II og Pac-Man. En trivelig, liten samling med klassikere, altså, og et flott indiespill. Vi kan ikke klage.

Men hvorfor gidde å laste ned og betale penger for disse spillene som gjerne allerede ligger ute som diverse flash-versjoner på nettet? Vel, litt av moroa er jo å ha dem liggende samlet på én konsoll, samme som du spiller ”ordentlige” spill på. Og å kunne spille dem på storskjerm.

Dessuten støtter samtlige av disse achievements-poeng, lister over beste spillere verden rundt, og i noen tilfeller flerspiller.

Men la oss sjekke ut enkeltspillene.

Frogger er allerede lansert, så denne kan du for så vidt laste ned selv. Men for de uinnvidde handler det altså om å flytte en frosk over en vei og over en elv. Så flytte en til og en til. Herlig old-school-minimalisme i praksis. Konami har imidlertid gitt oss en bitte liten ansiktsløfting, så spiller har flere farger enn du er vant til. Og noen nye lyder. De har med andre ord motstått fristelsen av å modernisere konseptet, dette er samme, gamle Frogger, men nå kan du få achievements hvis du er litt kreativ i måten du spiller på.


Se klipp fra Street Fighter II, Pac Man, Galaca, Frogger og Cloning Clyde

Klonene angriper

Cloning Clyde er et spill som vi personlig er litt mer interessert i. Dette er ikke noe gammelt arcaderæl som ingen helt husker, men et uavhengig utviklet plattformspill med sjarmerende visuelt ytre og en artig premiss. De få brettene vi rakk å spille gjennom tar oss gjennom en rekke svært pene miljøer, alt i liksom 3D (du beveger deg i 2D, men det hele er likevel oppbygd av polygoner). Clyde ser ut som en psykiatrisk pasient, som kan ved hjelp av maskiner klones til å bli flere. Ofte trenger du et par Clyder for å løse gåter, for eksempel må én av de stå på en knapp mens den andre går gjennom døren som knappen åpner.

Dessuten kan Clyde klones sammen med diverse dyr, som gir ham ekstra egenskaper.

Spillet har en veldig humoristisk fremtoning, pen grafikk og er enkelt å kontrollere, slik et Arcade-spill burde. Uten tvil en tittel vi ser frem til å spille ordentlig.

Galaga trenger ikke nærmere forklaring, og det samme gjelder også Pac Man. Begge disse Namco-spillene har ikke gjennomgått noen forandringer visuelt, med unntak av statiske bilder til høyre og venstre for selve skjermen du spiller på. Et par endringer er det imidlertid plass til, først og fremst muligheten til å endre på kontrollene og foreta et par mindre justeringer. Så er det selvfølgelig en rekke achievements å låse opp, i tillegg til muligheten til å sjekke poengsummene til alle dine venner, noe som sikkert øker konkurranseinstinktet. Et lite problem er imidlertid at Pac Man ikke kontrollerer like presist som vi hadde ønsket.

SFII-400

Party like it’s 1991

Så har vi Street Fighter II, kanskje det mest etterlengtede Live Arcade-spillet i denne omgang. Vi er ingen Street Fighter-nerder, så vi vet ikke nøyaktig hvor dette spillet ligger kronologisk i forhold til de hundre andre titlene i serien, men om ikke annet så er SFII nok et arkade-perfekt port, med like fæl grafikk og lyd som vi husker fra tidlig nittitall. Det er en rekke hyggelige spillevarianter med, og det hele kan naturligvis spilles online.

Kontrollen er kanskje det største problemet her. D-paden til Xbox 360 er ikke optimal til slåssespill. Vi merket det i Dead or Alive 4, vi merker det nå. Presisjon kan oppnås ved øvelse, ved å venne seg til kontrollerens særegenheter, men vi vet bare ikke om vi orker. Dessuten er Street Fighter for vanskelig for oss uansett. Det er likevel liten tvil om at spillet vil bli en populær nedlastning.

Så, en ny dose med Arcade-spill hver onsdag. Et bra tiltak, men vi håper at oppdateringshyppigheter ikke dør helt ut etter dette. Vi vil ha Lumines Live snart, tross alt. Men er du lei av å spille de ”store” 360-spillene, og ønsker en kjapp og underholdende avveksling, vet du hvor du finner det.

De nye Live Arcade-spillene koster 400 Microsoft Points, ca. 40 kroner.