Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sensor tenker ting i bevegelse

Paralysert fra nakken og ned, men sjekker e-posten selv. En sensor implantert i hjernen bruker tankekraften til å flytte gjenstander.

Tankesensor beveger lamme
En forskergruppe fra Massachusetts, USA, fikk lamme Matthew Nagle til å holde objekter og klype sammen fingrene på en protesehånd. Ut i fra hans reaksjon å dømme, var det kanskje i armen han kleip seg.

Helt vilt

– Jeg kan ikke sette ord på det. Dette er helt vilt, utbrøt han til BBC.

Funnene rundt den teknologiske innovasjonen ble frigitt i siste utgave av journalen Nature.

Nagle har vært lam siden 2001 og var den førstes personen som har fått prøve den neuromotoriske protesen. Den bittelille protesen ble plassert i motor cortex, en del av hjernen som styrer frivillige muskelbevegelser.

Selv om ryggnerven er røket, sender hjernen fortsatt ut kommandoer for bevegelse.
Inni protesen ligger en liten sensor som måler aktivitet i cellen og en prosessor som konverterer aktiviteten til signaler som kan bli gjenkjent av en datamaskin. Datamaskinen kan så bruke informasjonen til å sette kunstige lemmer i aktivitet.

Langt igjen

Amerikanerne bak prosjektet håper framskrittet en dag kan brukes til å kontrollere egne muskler i lemmene som er paralyserte. Men av de to eksperimentene som ble utført, fungerte ikke koblingen hos en eldre pasient.

Dessuten, skulle noe slikt bli realitet, ligger det praktiske utfordringer i gjenstandens levetid, risiko for infeksjon og metodene for dataoverføring.

– Jeg mener det var for tidlig å klinisk prøve ut en slik form for teknologi, kommenterte en neurobiolog fra Duke University i North Carolina.