Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Protein-DVD med 50 terabyte

54 975 581 388 800. Så mange byte kan du få plass til på en DVD dekket med proteiner.

Man har lært at proteiner er sunt, men at det kunne revolusjonere kapasiteten til lagringsplater var uventet. En indiskfødt professor fra Harvards medisinske fakultet hevder å ha en oppfinnelse som ligger milevis foran andre lagringsmedier.

– Dette vil eliminere behovet for ekstra minne på harddisker, skal professor Renugopalkrishnan ha sagt til ABC.

Genetisk modifisert

Ved å dekke platen med et tynt og sensitivt lag av knøttsmå, genetisk endrete proteiner skal man kunne lagre fra en til 50 TB (terabyte). Det er 1000 (tusen) tolags Blue-ray plater på en disk.

Proteinet er hentet fra membranen i bacteriorhodopsin [engelsk]. Stoffet omformer sollys til kjemisk energi. Når utsatt for sollys, produseres molekyler med en unik form og farge. Disse oppløser seg og stoffet går tilbake til sin opprinnelige form så snart strålene forsvinner.

Bare noen få nanometer

For å forlenge denne prosessen, har vitenskapsmannen og hans kolleger bearbeidet DNA for å danne molekyler som varer, har bedre kvalitet og er mer stabile.

På den måten kan proteinet brukes i den høye temperaturen som trengs for å lagre enorme terabyte med data. Den naturlige formen blir 0 og molekylformen 1.

Proteinene er bare få nanometer i utstrekning, som krever mye mindre plass enn bitene til andre lagringsløsninger.

– Du kan pakke tusen på tusen av disse proteinene på medier som DVD, CD, film eller hva det måtte være, sier oppfinneren.

Digitale proteintilskudd

Teknikken vil være vital for militære, medisin og underholdingsindustrien som besitter enorme mengde data som trenger beskyttelse. Professoren er samtidig klar over faren for at store mengder sensitive proteiner kan falle i feile hender.

Funnene ble presentert på den internasjonale konferansen for nanovitenskap og -teknologi i Brisbane, Australia, forrige uke.

Det er usikkert når, hvor og ikke minst hvordan de digitale proteintilskuddene faktisk kan settes ut i virkeligheten. Men stemmer påstandene, vil de revolusjonere dataindustrien og gjøre professoren til IT-kjendis.

Kilde: ANI

Stikkord: Maskinvare