Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Er du avhengig av teknologi?

Det er ikke gull, all teknologi som glimrer. Sunt er det ofte heller ikke. Sjekk med lista om du er besatt av teknologi.

Barn på tastatur
Fra den uskyldige mobiltelefonen og digitalkameraer, har man gradvis gjort seg avhengig av Internett, MP3, DVD, og nå snart er det bare alt-i-ett som gjelder holder mål. I fjor åpnet for eksempel Kina en klinikk for Internettavhengige, og en 19 år gammel skotte sendte 8000 e-poster og brukte 80 000 kroner på tekstmeldinger. Harriet Alexander i australske The Age har reflektert over teknologiens forbannelse og komponert en liste med ti symptomer for om man er avhengig av teknologi.


 1. Kroppsfunksjonene glemmes bort
  Husk for all del på å spise, gå på do og sove. Bruk pauseknappen, ta pauser og lagre med jevne mellomrom.

  I Sør-Korea har to spillegale rett og slett dødd foran sin dataskjerm etter å ha spilt sammenhengende i henholdsvis fire og ti dager. En ekspert på cyberpsykologi fra Sydney mener det kan skyldes epilepsianfall etter for mye skjermbruk og at spillinga kan bli viktigere enn søvnen for noen.

 2. Du blir en gadget-samler
  Mengden teknologiske «innovasjoner» har tatt helt av de siste årene. Om det er lenestol til mobilen, organisator til ledninger, håndtak til mobilen eller hunderoboter som danser til musikken din, kan samlemanien lett ta overhånd for andre aktiviteter og utgiftsposter.

 3. Du sjekker mail midt på natta
  Mange som ikke får sove, slår på PC-en for å sjekke e-post. Andre igjen får ikke sove før du har gjort det.

  Ta en tur inn i deg selv om du gjentatte ganger har en trang til å laste ned oppdateringer under viktige samtaler, middager, hvilestunder eller hyrdestunder.

  Et amerikansk ektepar ble faktisk oppløst fordi kona tente på å sjekke beskjeder på hennes håndholdte datamaskin under sengeakten.

 4. Dine beste venner heter «crazygal83» og «enga4ever»
  Kjenner du kun dine kamerater kun gjennom chattekanaler, er det fare på ferde. Det er viktig å ikke isolere seg fra omverdenen. Dette symptomet kan i verste fall lede til «fantasitilbøyelig personlighetsforstyrrelse» (Fantasy Prone Personality Disorder), en helt reell lidelse, der din virtuelle virkelighet på det mørklagte datarommet overtar som primæridentitet.

 5. Favorittlåta di spilles av en prosessorvifte
  Det er ikke uvanlig å laste ned din musikalske slager som ringetone på mobilen. Noe mer bekymringsfylt er det om godlydene i livet ditt er oppstartssummingen på Mac-en eller pipelyden ved innkommende tekstmelding.

 6. Du sier «LOL» i stedet for å le
  LOL er forkortelsen for Laugh Out Loud (le høyt), slik som 🙂 blir en smilemunn. Et tilsvarende særpreg er å forkorte vanlige brev og stiler til SMS-språk.

  Slike gester krever mindre energi, men er mindre ekspressive i det virkelige liv.

 7. Du tar telefonen mens du er på date
  På lik linje med punkt tre, kan intimøyeblikkene ødelegges med eksterne forstyrrelser.

  Å trykke på den grønne svarknappen mens kjæresten prøver å trykke på dine knapper, på restaurant eller på soverommet, er ikke bare frekt, men sender et signal om at du ikke er interessert.

 8. Du «skifter på» spilleren avhengig av dens dagsform
  Blir MP3-spilleren eller mobilen som et kjæledyr, på lik linje med farsotten med datadyrene for en tid tilbake, bør du kanskje vurdere å anskaffe en (ekte) hund eller katt.

 9. Du eier en handholdt PC
  Den australske artikkelen følte dette punktet ikke behøvde forklaring.

 10. Du snakker dataspråk
  Når ungdomsskoleleven fortsatt bare kan addere og subtrahere med 0 og 1, kona ber deg oppgradere utstyret eller bestefar sier at han fortsatt har mye RAM i kabinettet, har de kanskje litt vært litt for utsatt for datateknologien i sitt liv.