Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bedrar betalere på Internett

Kunder som bruker PayPal, en selvsikker betalingstjeneste på nett, blir svindlet av organiserte nettkriminelle – per telefon.

Mange personer som handler på nettauksjonen Ebay.com benytter PayPal for å overføre kjøpesummen. Også kjøpeglade nordmenn registrerer seg gjennom denne tjenesten.

Troverdig telefonstemme

Sikkerhetseksperter på verdensveven gjennomskuet hvordan sofistikert kriminelle bløffer kunder fra PayPal.

Det begynner med å sende søppelpost (spam) til kundene med advarsler som oppfordrer kunder til å ringe et bestemt telefonnummer. På andre siden av linja vente en automatisk svartjeneste med troverdige stemmeopptak. Disse ber om å bekrefte kundeinformasjon og fordrer kundens kredittkortdetaljer.

Kortdetaljer på avveie

Nettopp fordi den opprinnelige e-posten ikke har lenker, men et telefonnummer, biter flere på. Om det blir tastet feil, gjentas beskjeden.

– Velkommen til verifikasjon av din konto. Vennligst tast ditt kortnummer, 16
sifre, sier den automatiserte stemmen (på engelsk) på nummeret oppgitt til kunder sør i California.

Kan lure hvem som helst

Kunder i god tro om at de verifiserer sine data, gir i praksis nettkriminelle pengene på sølvfat.

– Selv om det er et amerikansk telefonnummer, brukes PayPal verden over, som betyr at hvem som helst potensielt kan lures til å ta telefonen, sier teknologikonsulent Graham Cluley i Sophos til eWeek.com.

Svindelen har også forekommet hos en bankkjede i staten. Telefonstemmen oppgir ikke hvor innringeren har kommet, noe som tyder på at nummeret benyttes til bedrageri fra flere tjenester.

Svekket tillit

PayPal har nylig vært i andre tumulter. Det er få uker siden de måtte renovere nettstedet sitt for å gjøre slutt på hackere og andre kriminelle som la til programmeringskoder og falske URLer som omadresserer surfere til sider som stjeler innloggingsdataene til kundene.

PayPal bekymrer seg nå for folks tillit til ektheten rundt deres informasjon og elektronsike betalingsløsninger generelt.