Robonova

Annonse


Første robotbutikk i Norge

RobonovaDet er lenge siden man kunne kjøpe roboter fra Norge. Men firmaer som Kuka og Tritec har spesialapparater for industriell virksomhet. Robotshop er en nettbasert satsing av «Sæterlid Data og Spesialprodukter». I praksis er det enn så lenge en lidenskap på fritiden til låsesmeden Christian P. Sæterlid fra Rykkin.

– Dette er leketøy på ganske høyt nivå, sier Sæterlid til ITavisen.no.

Først i Norge

Han fanget interessen for roboter for 2,5 år tilbake, etter å ha investert i sin første. Ikke lenge etterpå begynte planene å surre rundt et foretak for den bevegelige elektronikken. Særlig da bedrifter som Robotshop.se og Elfa gjorde det bra i nabolandet i øst.

– Ingen andre hadde gjort noe slikt i Norga ennå. Det nærmeste blirvel legoroboklubb,
sier innehaveren.

Annonse


Målet er å etablere et godt norsk forum og på sikt etablere norske robotklubber. Robotshop.no fikk sine første varer på lager så sen som i juni. Butikken selger hobby roboter og annet tekniske finesser for privatpersoner. Produktene importeres fra Crust Crawler, som Robotshop har blitt agentur for her i landet, og Parallax.

– Disse leverandørene er i eliten av hobbymarkedet av denne typen, mener Sæterlid.

Programmering for alle nivå

Byggingen og programmeringen av robotene kan enkelt og greit gjøres på egenhånd. Programmeringspakkene benytter seg av BASIC Stamp mikrokontrollere, som brukes av amatører så vel som NASA. Selv har Sæterlid laget en GPS til bilen ved hjelp av en av mikrokontrollene, en serielt LCD-modul og en GPS-mottaker.
– Og på nettet finnes uttalige kilder med koder for Basic Stamp. Det er kun Fantasien og kreativitet som satte grenser, sier nettbutikkeieren.

Tobeint elektronikk på plass

En komplett robot koster fra to til ti tusenlapper. Prisene ligger litt over de man finner på Crustcrawlers egne hjemmesider, men tillegg for frakt, moms og norske garantier gjør at butikken kommer bra ut av det.

I løpet av de kommende dagene vil butikken kunne tilby roboten «Robotnova» (se bildet), en avansert robot som kan gjøre ting som å slå hjul og sparke fotball.

– Sony sin robothund blir pingle i forhold til detta, ler Sæterlid.

Prisen for Robotnova vil ligge på rundt 8500 kroner.