Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå skal AllofMP3.com tas

AllOfMP3.com er nummer to etter iTunes på «lovlig» nedlasting i Storbritannia. Nå går britisk plateindustri til sak.

Den britiske plateindustriens fellesorganisasjon BPI (Britisk Phonographic Industries) så rødt da de oppdaget av sesongens storselger Keanes nye album går for ett britisk pund på den russiske nedlastingstjenesten.

Uklare lover

Det har lenge vært uklart om russerne bryter sitt eget lands lov eller ikke. Og om utlendinger – blant annet mange nordmenn – som benytter tjenesten gjør noe ulovlig.

Det er på det rene at AllogMP3.com ikke bryter nåværende russisk lov, men nye regler er på trappene som kan gjøre musikkbutikken ulovlig også i hjemlandet.

Russerne kan gi blaffen

Helt sikkert er det i hvert fall at vestlig musikkbransje ser på tjenesten som ulovlig. Det vil nå britisk plateindustri bevise. BPI har nå fått tillatelse til å åpne sak mot russerne gjennom tingretten (High Court).

Selv om dommeren skulle komme til at AllofMP3.com er ulovlig, er det høyst tvilsomt om russerne behøver å ta hensyn til det. I Russland er det russisk lov som gjelder. Britene har bare diplomatisk innflytelse.

Nest størst

AllOfMP3.com er nå den nest mest brukte «lovlige» nedlastingstjenesten i Storbritannia. Bare iTunes ligger foran. Russerne selger super-billige låter og album – ofte bare en tidel av prisene på iTunes og MSN.

Platebransjen sier at de ikke har rettigheter til musikken, og at alt de selger er piratkopiert. Nettstedet bruker MP3-formatet, som i motsetning til de «stuerene» nedlastingstjenestene ikke er kopibeskyttet.

Kilder:
BBC.co.uk
BetaNews.com
Reuters.com

Stikkord: internett, lydogbilde, mp3