Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lesemaskin for blinde

Verdens første handholdte leseinstrument forvandler hverdagen til blinde. Alt trykt materiale gjøres om til tale.

Leserapparatet består av en lomme-PC (PDA) og et digitalkamera. Det fungerer ved å ta et bilde av teksten, og på sekunder skanne, tolke og omformere innholdet til lydfiler som leses av en syntetisk stemme.

Til salgs fra helgen

500 blinde har testet innretningen i Texas, USA, de siste månedene med strålende tilbakemeldinger.

– Det er ikke helt som å ha fungerende øyne, men det går i den retningen, sier James
Gashei, en direktør i forbundet, til AP.

Det amerikanske blindeforbundet vil derfor legge innretningen til salgs under sitt årlige landsmøte i Dallas førstkommende lørdag. Apparatet vil også bli gjort tilgjengelig på Internett. Pris: 22 000 kroner (3 500 dollar).

Hot teknologi for blinde

Den første omformeren kom for drøye 30 år siden, men da på størrelse med en vaskemaskin. Fram til nylig har en stasjonær datamaskin og skanner gjort jobben. Dagens variant er ikke større enn standard roman. Dette er første gang blinde har tilgang på en handholdt utgave av et tekst-til-lyd apparat. I tillegg er kapasiteten mangedoblet; fra 64 KB til 64 MB minne og fra 250 000 instruksjoner til dagens 500 millioner.

– Dette er den hotteste nye teknologien for blinde de siste 30 årene, sier Gashei.

Oppfinneren den gang som nå heter Ray Kurzweil, og utviklet sammen med blindeforbundet i USA kalles gjenstanden offisielt «Kurzweil-National Federation of the Blind Reader». I dagligtale omtales den også som «kameraet som kan snakke».

Norges Blindeforbund positive

– Dette er en interessant sak og kan være et godt lesehjelpemiddel for synshemmede, sier seniorinformasjonskonsulent Mia Jacobsen i Norges Blindeforbund til ITavisen.no.

Hun er likevel ikke ukritisk til nyvinningen. Uten selv å ha prøvd utstyret er det vanskelig å bedømme hvor god den er. Særlig skeptisk stiller forbundet seg til større mengder tekster.

– En del teknologiske fremskritt kommer våre brukere til gode, men mange sånne «greier» blir aldri noe av, kommenterer Jacobsen.

Norsk apparat under utvikling

Norge har faktisk en tilsvarende patent under utvikling. «Hokus Fokus Leseøye» er navnet på en slik håndholdt skanner, opprinnelig utviklet for dyslektikere. Om finansieringa kommer på plass, vil denne løsningen også bli tilpasset for blinde.

– Vår løsning ser hendigere ut enn den amerikanske, sier Jacobsen.

Kilder:
NFB.org
AP

Stikkord: digitalkamera, handheld, lydogbilde