Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Barneportal mot Google

En søkeportal for barn har slått seg vrang etter å ha fått null rankingpoeng fra Google.

Søkesiden KinderStart.com har indeksert det meste av relevans for et barn opp til 7 år. Siden oppstarten i 2000, har tjenesten rettet seg mot foreldre og andre oppdragere, men i den senere tid også utvidet til lærere og yngre brukere. I profileringsøyemed har de lagt inn sponsede lenker hos Google.

Mistet 70 prosent av leserne

Den California-baserte søkeportalen er blant den største i sitt slag, men hevder å ha mistet 70 prosent av leserne etter at Google ga siden 0 rankingpoeng. Anklagene går på at Google gjør dette for å unngå konkurranse siden KinderStart.com også har søkemuligheter. Slik praksis begrenser mangfoldet og hindrer konkurrenter og avskjærer stemmer – som blir som barn å regne opp mot Google.

Den fornærmede giganten forsvarer seg med at rankingen er meningsbasert og derfor beskyttet av ytringsfrihetsparagrafen; det første tilleggspunktet i den amerikanske grunnloven. Algoritmer har også en matematisk finger med i spillet. Google tar søksmålet med kalkulert ro etter lengre erfaring med tilsvarende saker.

Dårlige utsikter

Dommeren antyder at barnesiden bør komme med mer spesifikt skyts før høringen 29. september. Ettersom Google har mindre enn halvparten av søkene i USA og KinderStart.com får over to tredeler av treffene sine gjennom Google, ser det ut som barneportalen får gå på skattejakt etter flere annonsepenger.

Last ned søksmålet her

Kilder:
The Register.co.uk
Arstechnica.com

Stikkord: internett