Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ta opp lukten av ferskt brød

Nå kan lukten av mors nybakte brød og hagens tulipaner lagres og spilles av når og hvor som helst.

godlukt2
Japanske ingeniører med nese for teknologi har funnet opp en odøropptaker.

Kvaliteten på bilde, lyd og video forbedres stadig, men vil ikke kunne kompensere for luktesansen. Dette inspirerte ingeniører ved instituttet for teknologi i Tokyo til å lage et apparat som kan analysere og reprodusere lukter med ufarlige kjemikalier.

Parfyme på mobilen?
Med instrumentet ønsker man å forbedre alt fra online shopping med en lukteprøve for å lette valget, til å assistere helsepersonell på avstand ved å vurdere lukten av for eksempel blod og urin. Se (eller lukt) for deg det å motta duften av kjærestens parfyme i en mobilmelding. Eller det å lukte saltvannet i det du ser Titanic synke på videoskjermen. Et annet tenkt bruksområde er som støttehjelper for å bla i digitale billedarkiver.

Aromageneratorer er ikke rykende ferskt, heller ikke i ITavisen.no. Men de første utgavenes lukter har vært nokså begrenset i utvalg og kvalitet. Utfordringen er større enn å gjenskape bilde.

Skiller grønne og røde epler
– Med video behøver du bare å ta opp varianter av rødt, grønt og blått. Men da
mennesker har 347 ofaktometriske sensorer, behøver vi mange kildekjemikalier, sier Pambuk Somboon fra Tokyo-gruppa til magasinet New Scientist.

96 kjemikalier er valgt ut i denne omgang. Disse kan blandes, varmes og kokes for å gi rett dunst. Luktene skal registreres ved bruk av 15 elektroniske neser. Testene så langt har blant annet kunnet gjenkjenne og gjenprodusere odørene fra både grønne og røde epler.

Stikkord: Maskinvare