Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fransk iTunes-lov vedtatt

Loven som forbyr Apple å holde musikken for seg selv ble fredag vedtatt i Frankrike. Men ingen er helt sikre på hva den betyr i praksis.

Loven, som startet som noe i nærheten av et totalforbud mot alle former for kopisikring, har gått mange runder før den nå endelig er en realitetet.

Mange hull

Kritikerne har påpekt at det endelige forslaget var så fullt av huller at både Apple, Microsoft og andre med kopisikringssystemer som utelukket andre aktører fra å selge de samme musikkfilene i realiteten kunne gjøre akkurat som før.

Blant annet har artister og plateselskap fortsatt anledning til å inngå individuelle avtaler om eksklusivitet når det gjelder filformat og salgskanal.

Alt må kunne spilles over alt

Men lovteksen som fredag ettermiddag ble endelig vedtatt, virker klar nok: Alle typer musikkfiler som er i kommersielt salg må kunne spilles på enhver MP3-spiller, uavhengig av tilknytning til musikkbutikker som iTunes, MSN eller Sony.

I tillegg oppretter Frankrike en egen kommisjon som skal overvåke at loven blir overholdt. Loven inneholder også det som mange mener er Europas strengeste lover mot fildeling og piratopiering. Strafferammene er svært høye, med fengsel og voksne bøter.

Kan komme i Norge

I Norge har blant andre forbrukerombud Bjørn Erik Thon og kulturminister Trond Giske tatt til orde for en tilsvarende lovgivning.

Apple har tidligere kalt lovforslaget for «statlig sponset piratvirksomhet» og har truet med å trekke iTunes fra det franske markedet.

Kilde:
BBC

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde