Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Storbråk om Windows-sjekken

Bråket vil ikke legge seg omkring Microsofts valideringsprogram Windows Genuine Advantage. Nå blir selskapet saksøkt.

Windows XP validering
ITavisen har tidligere skrevet flere saker om kontroversene knyttet til Windows Genuine Advantage(WGA). WGA installerer seg på PC-en din samtidig med de andre Windows-oppdateringene og sjekker at Windows-kopien din er lovlig med gyldig lisens.

– WGA er spionvare

Mange mener at Microsoft handler i strid med retten til privatlivets fred og opptrer uredelig når selskapet kamuflerer WGA som en kritisk Windows-oppdatering. Det har også vært mange reaksjoner på at WGA pinger Microsoft hver gang PC-en startes på nytt.

Nå blir Microsoft saksøkt av Los Angeles-mannen Brian Johnson, som mener Microsoft har installert spionvare på PC-en hans. Microsoft avviser kravet som grunnløst. Blant Johnsons advokater er Scott Kamber, som var med på å vinne rootkit-saken mot Sony.

Bedrifter rammet av WGA-feil

Bråket slutter imidlertid ikke der. Ifølge flere anonyme kilder skal flere store bedrifter ha blitt rammet av en feil i den oppdaterte varianten av WGA som gikk ut nylig. Denne sjekker kun etter bedriftslisenser inne i en bedrifts systemer, og flagger ansatte med private enkeltlisenser som pirater. Blant selskapene som skal være rammet er Proctor & Gamble og det amerikanske luftforsvaret.

I tillegg har Microsoft, uten å spørre, installert en pilotversjon av programvaren på PC-ene til både bedrifter og privatpersoner. Dette er et uhørt overtramp innad i bransjen, og kan teoretisk utsette Windows-brukerne for stor risiko.

Kan bli obligatorisk

Brukere av Windows live OneCare rapporterer også at OneCare stempler PC-en som usikker dersom man ikke har stilt inn på å motta automatiske oppdateringer fra Microsoft. PÅ direkte spørsmål skal Microsoft ha svart at det er fullt mulig at WGA blir obligatorisk på et senere tidspunkt, og at Windows kan slutte å virke dersom man nekter å installere WGA.

Kilder:
Seattle PI
Interesting People
The Register
ZDNet

Stikkord: windows