Windows XP validering

Annonse


Storbråk om Windows-sjekken

Windows XP valideringITavisen har tidligere skrevet flere saker om kontroversene knyttet til Windows Genuine Advantage(WGA). WGA installerer seg på PC-en din samtidig med de andre Windows-oppdateringene og sjekker at Windows-kopien din er lovlig med gyldig lisens.

– WGA er spionvare

Mange mener at Microsoft handler i strid med retten til privatlivets fred og opptrer uredelig når selskapet kamuflerer WGA som en kritisk Windows-oppdatering. Det har også vært mange reaksjoner på at WGA pinger Microsoft hver gang PC-en startes på nytt.

Nå blir Microsoft saksøkt av Los Angeles-mannen Brian Johnson, som mener Microsoft har installert spionvare på PC-en hans. Microsoft avviser kravet som grunnløst. Blant Johnsons advokater er Scott Kamber, som var med på å vinne rootkit-saken mot Sony.

Bedrifter rammet av WGA-feil

Bråket slutter imidlertid ikke der. Ifølge flere anonyme kilder skal flere store bedrifter ha blitt rammet av en feil i den oppdaterte varianten av WGA som gikk ut nylig. Denne sjekker kun etter bedriftslisenser inne i en bedrifts systemer, og flagger ansatte med private enkeltlisenser som pirater. Blant selskapene som skal være rammet er Proctor & Gamble og det amerikanske luftforsvaret.

Annonse


I tillegg har Microsoft, uten å spørre, installert en pilotversjon av programvaren på PC-ene til både bedrifter og privatpersoner. Dette er et uhørt overtramp innad i bransjen, og kan teoretisk utsette Windows-brukerne for stor risiko.

Kan bli obligatorisk

Brukere av Windows live OneCare rapporterer også at OneCare stempler PC-en som usikker dersom man ikke har stilt inn på å motta automatiske oppdateringer fra Microsoft. PÅ direkte spørsmål skal Microsoft ha svart at det er fullt mulig at WGA blir obligatorisk på et senere tidspunkt, og at Windows kan slutte å virke dersom man nekter å installere WGA.

Kilder:
Seattle PI
Interesting People
The Register
ZDNet