400

Annonse


SPILLTEST: GTA: Liberty City Stories

Den offisielle GTA III-trilogien er for lengst avsluttet, med utgivelsen av San Andreas i 2004. Og Rockstar North er godt i gang med å utvikle et helt ferskt kapittel i serien til nestegenerasjons-plattformer. Så hva gjør man for at pengene skal tikke inn i mellomtiden (advokatene må jo betales, tross alt)? Hvorfor ikke spinoff-spill?

Liberty City Stories ble opprinnelig utviklet for den håndholdte PSP, og da det kom, ble vi naturligvis overrasket over at den åpne spillbarheten til serien fungerte såpass bra på en liten og svak (i forhold til sine stasjonære brødre) maskin. Men det fungerte bra nok til at Rockstar bestemte seg for å porte LCS til store PlayStation 2. Ingen dårlig ide, man skal aldri undervurdere fansens sult etter mer GTA.

Fra lomma til stua

Så for nykommere, hva er Liberty City Stories? Et sidespill til GTA III. Så enkelt som det. Det finner sted i samme Liberty City vi ble så godt kjent med i klassikeren fra 2001, men kronologisk satt noen år tilbake i tid. LCS foregår sent på nittitallet, altså et par år før GTA III-hendelsene.

Oppbygningsmessig er det samme, gamle GTA. Rockstar har ikke endret på strukturen, det handler om å ta oppdrag for en stadig voksende rekke arbeidsgivere, lete etter skjulte pakninger, kjøre taxi, ambulanse eller politibil, hoppe, kjøre rundt, tulle.

Annonse


Liberty City Stories går samtidig tilbake til røttene. Borte er rollespillelementene fra San Andreas. Du behøver ikke bekymre deg for din karakters fysiske form, kjæresteforhold eller gjengterritorier. Størrelsesmessig er jo også Liberty City mye mer oversiktlig enn mastodonten San Andreas. Sånn sett er spillet en velkommen gave til alle som syntes San Andreas rett og slett ble for mye.

Noen justeringer er det imidlertid plass til – som muligheten til å kjøre motorsykler, noe du ikke fant i GTA III. Det klager vi ikke på.

GTAs halvironiske skildringer av det kriminelle liv har ikke myknet opp siden sist. Bevares, det er til og med en liten “hot coffee”-referanse på plass. Det handler, som alltid, om horer, halliker, mafia, ære, lojalitet og brutalitet. Humoren er sylskarp, det sparkes i alle retninger, og spillet klarer fint den vanskelige balansegangen mellom seriøsitet og parodi. Tar du dette på fullt alvor, er det deg det er noe feil med, ikke spillet. Vi andre er bare glade for at GTA ikke mister sin personlighet og klarer å være like kompromissløs som før.

400

KLIKK HER FOR SKJERMBILDER

Mer enn bra nok

Etter å ha skrapt vekk alle de overflødige elementene sitter vi også igjen med en fin rekke oppdrag, de fleste av dem står overhodet ikke tilbake for det beste Vice City hadde å by på. De er også kortere, mer fokuserte, kanskje til tider også mer underholdende, enn San Andreas sine. Det er ikke mange overraskelser her innholdsmessig, men kvaliteten holder seg på et nivå som er høyt nok for oss.

Men problemene til GTA-serien kryper like mye frem. Siktingen er fortsatt unøyaktig, mange av bilene håndteres dårlig, hele kontrollsystemet er egentlig modent til å bli fikset opp. Men dette skjer nok ikke før GTA 4 ankommer, foreløpig må vi leve med småfrustrasjonene. Grafisk sett er heller ikke Liberty City Stories noe å skryte av. Serien har aldri vært utpreget pen, men LCS, som opprinnelig ble utviklet for en håndholdt plattform, tross alt, er desidert den styggeste i klassen.


Se videoklipp fra GTA: Liberty City Stories

Aldri nok Lazlow

Men hva gjør det når radiostasjonene serverer oss nye timer med fabelaktig humor og herlig musikk? Siden det hele foregår på sent 90-tall, inneholder hip-hop-stasjonen noe av det beste innen rap noensinne. Mobb Deep, Big Pun, Raekwon, gamle The Lox…alt er tilgitt når vi kan høre på Shook Ones pt. II, liksom.

Så når alt kommer til alt er Liberty City Stories en skikkelig underholdende pakke. Det bringer ikke noe nytt til GTA-opplevelsen, men alt det vi liker med spillene er på plass, alle som har spilt GTA tidligere vil kjenne seg umiddelbart igjen og nyte de nye oppdragene i et kjent miljø. Best av alt, spillet koster faktisk mindre enn fullverdige GTA-titler, og gir derfor solid med valuta for pengene. En trivelig måte å korte ned ventetiden til neste, skikkelige GTA på.