mobilibil

Annonse


Mobil er som fyllekjøring

mobilibilDette viser en fersk amerikansk undersøkesle foretatt av forskere ved universitetet i Utah.

Forskerne sammenlignet 40 frivillige testpersoner i en bilsimulator. Først kjørte de edru og uten mobil. Deretter pratet de i mobil – først med telefonen og hånden og så med håndfri. Og til slutt drakk de vodka og juice slik at de fikk en promille på 0,8, noe som tilsvarer gjennomsnittlig promillegrense i amerikanske delstater.

Resultatet var overraskende nok at mobil-gruppa var farligst i trafikken. Og for de som måtte tro at håndfri løser problemet, viser undersøkelsen ingen forskjell mellom å ha mobilen direkte på øret eller festet til dashbordet med høyttaler og mikrofon i bilen.

De som snakket i mobil kjørte saktere, var 9 prosent seinere ute med bremsen og varierte hastigheten mer enn edru bilførere som ikke snakket i mobil.

Annonse


De som hadde fått i seg en en drink kjørte enda saktere, men noe mer agressivt. Likevel fant forskerne at kjøremønsteret til mobilbrukerne var mer trafikkfarlig.

– Å kjøre mans man snakker i mobil er like ille eller kanskje verre enn å kjøre når du er full, konkluderer prosjektlederen Frank Drews.

Kilde:
reuters

Annonse