Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TV-selskaper jafser nettvideo

To av de største nettstedene for amatørvideo har inngått avtaler med TV-selskaper. Det kan være starten på ekte nett-TV, mener ITavisens redaktør Tore Neset.

Tore Neset Kommentar
De store TV-selskapene vil ikke lide samme skjebne som plate- og filmebransjen, som begge var altfor seint ute med å tilby varene sine på nettet. Nå kjemper de om å komme seg inn på et markedet som inntil nå har vært dominert av amatører: streamet, Flash-basert video på nettet.

Kåte friere

Mandag kom meldingen om at Warner Bros. Entertainment hadde inngått avtale med Guba, ett av de etterhvert mange nettstedene der folk kan legge ut mer eller mindre lovlige videoer de har laget eller tatt opp selv.

Og i går fikk vi vite at TV-selskapet NBC har inngått avtale med YouTube, som ved siden av Google Video er størst på amatørnettvideo i verden.

Lager egen kanal

Warner vil tilby leie av filmer og TV-episoder for en tier pr. dag via Guba. Samtidig satser film-delen av Warner sterkt på distribusjon av filmer via BitTorrent.

NBC vil på sin side lage en egen kanal på YouTube der de sender trailere til kommende TV-serier og underholdningsprogrammer.

Tynn programvare

Både Warner og NBCs satsinger på nettvideo er med andre ord i startfasen. Men det er hevet over tvil at de vil være der stadig flere potensielle seere befinner seg med sin PC: På nettstedene der det nye innen video faktisk skjer.

Ved å streame video gjennom en «tynn» videospiller basert på Macromedia/Adobas Flash-teknologi, hopper man lett bukk over problematikken rundt konkurrerende plattformer som Real, Windows Media og QuickTime. Flash funger sømløst på nær sagt alle tenkelige plattformer, og videoen vises i en hvilken som helst nettleser så lenge man har Flash Player installert.

For mye å sjekke

Videoforatet lar seg lett flytte. Med et museklikk er videoen over på din nettside, uten å egentlig være der fysisk eller juridisk. Det juridiske ansvaret tar Google eller YouTube, etter «lettere å få tilgivelse enn tillatelse»-prinsippet. Om noen klager, så fjernes innholdet. Men i praksis blir det meste liggende – rett og slett fordi mengden av materiale er for stort til å håndteres av TV-selskapenes nettjegere.

Både YouTube, Guba og Google Video er sterkt preget av to ting: rene amatørvideoer og piratopptak av TV-serier og filmer. Det første ville vært totalt uinteressant for TV-selskapene, dersom ikke seeertallene hadde vært så høye.

Enklest er best

Det andre burde de kanskje sin vane tro ha sendt advokatene sine på. I stedet tar de nå et positivt grep. Representasnter for begge selskaper sier de vil lære, med tanke på hva TV kan komme til å bli i nær framtid.

IP-TV og HD-oppløsning er vel og bra. Men for å si det med en kjent TV-reklame: Det enkleste er ofte det beste.

Stikkord: internett, lydogbilde