Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spania totalforbyr fildeling

Spania forbyr fildeling i alle former og legger kopi-avgift på alt fra CD- og DVD-plater til skrivere og mobiltelefoner.

Den nye avgiften er Spanias svar på EUs Infosoc-direktiv, som pålegger medlemslandene å treffe tiltak mot piratkopiering. Landene kan velge mellom avgift og strenge forbud.

Strengt forbud

Spania velger begge deler. Etter et vedtak som gikk igjennom i parlamentet tirsdag denne uka, innfører de nå totalforbud mot alle former for fildeling der opphavsmannen ikke har godkjent oveføringen. De som likevel laster opp eller ned, vil måtte betale nøyaktig det musikken eller filmene koster dersom hun eller han skulle ha kjøpt dem i butikken.

I følge den nye loven kan i tillegg nettleverandører tvinges til å utlevere informasjon om kunder som driver med ulovlig fildeling.

Platebransjen får pengene

Størrelsen på avgiften er ikke kjent. Men det er på det rene at det er den spanske staten som skal drive den inn, på lik linje med moms. Pengene vil så bli fordelt til opphavsrettsorganisasjoner som RIAA og MPAA og deres spanske søsterorganisasjoner.

Avgiften gjelder alle tenkelige medier man kan lagre ting på: CD-plater, DVD-R, minnekort, internminne i mobiltelefoner og til og med skrivere.

Glemte harddisken

Men politikerne som har vedtatt loven har underlig nok glemt harddisker. Heller ikke bredbånd er avgiftsbelagt, selv om det kan brukes til å flytte opphavsbeskyttet materiale.

Norge hadde på 1980-tallet en kort periode med såkalt kassettavgift, som skulle kompensere for folks kopierng av plater. Avgiften gikk inn i et fond som ble fordelt av paltebransjen. Ordningen ble forlatt, og har ikke vært noe tema i den norske debatten om kopiering og fildeling.

Kilder:
Zeropaid.com.
Typicallyspanish.com
Tmcnet.com

Oppdatert 29/6-2006 kl. 13.10

Stikkord: lydogbilde