Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Berømt hacker til Norge

Kevin Mitnick var for ti år siden USAs mest ettersøkte datakriminell. I oktober kommer han til Norge.

Kevin David Mitnick var på alle IT-interessertes lepper på midten av 1990-tallet. Etter en omfattende politijakt ble han arrestert i 1995, og fem år seinere slapp han ut i det fri. Da fikk han ikke lov til å røre IT-utstyr bortsett fra vanlig fasttelefon..

– Urettferdig dom

Mitnick og hans støttespillere mener at straffen, hvorav åtte måneder i isolasjon, ikke sto i forhold til lovbruddene og den skaden de skulle ha forvoldt.

I følge dommen skal han ha brutt seg inn både hos store selskaper som Fujitsu, Motorola, Nokia og Sun. Men enkelte hevder at den egentlige årsaken til den strenge dommen er at myndighetene i fullt alvor trodde at han kunne utløse et kjernefysisk angrep med datakunnskapene sine.

Lurte seg til passord

Mitnicks metode var mer basert på såkalt social engineering enn tekniske kunnskaper. Det vil i praksis si at han og hans krets fikk personer med høy sikkerhetsklarering til å gi fra seg brukernavn og passord.

Hans historie er skildret i filmen Takedown, basert på Tsutomu Shimomuras bok med samme navn. Mitnick har selv skrevet to bøker.

Godt betalt

I dag jobber Mitnick som sikkerhetskonsulent og radiovert. Han blir ofte invitert til sikerhetskonfeanser, og skal etter sigende ta svært godt betalt.

Til Norge kommer han til sikkerhetsseminaret Paranoia på Aker Brygge i Oslo den 26. oktober, som arrangeres av Watchcom. Inngangsbilletten koster voksne 2350 kroner.

Stikkord: itavisen, virus