Hopp til navigasjon Hopp til innhold

USA truet Sverige

Svenske myndigheter blånektet for at de ble presset av USA til å aksjonere mot Pirate Bay. Nå er det ingen tvil lenger.

Svensk politi slo til mot nettstedene Piratbyrån og The Pirate Bay 31. mai, og beslagla blant annet servere.

Nettstedene anklages for ulovlig fildeling, det vil grovt sett si lovstridig bruk og distribusjon av opphavsrettsbeskyttet materiale, som musikk og filmer.

Bekrefter samtaler

Før politiet slo til, hadde amerikanske tjenestemenn truet med å klage Sverige inn for Verdens handelsorganisasjon WTO dersom ikke mer ble gjort for å beskytte opphavsretten, melder svensk TVs Rapport.

Statssekretær Dan Eliasson i det svenske justisdepartementet bekrefter overfor Rapport at det i løpet av våren har vært flere samtaler mellom tjenestemenn i USAs og Sveriges justisdepartementer.

– Normal arbeidsmåte

– Under disse samtalene har de amerikanske tjenestemennene sagt at Sverige kan havne på WTOs overvåkingsliste dersom svenske myndigheter ikke på effektivt vis bekjemper forbrytelser mot opphavsrettslovgivningen, sier Eliasson til Dagens Nyheter.

Men han avviser at det var snakk om trusler. Det er tvert om en normal arbeidsmåte innen WTO. Handelsorganisasjonen kan i sin tur vedta sanksjoner mot et land som ikke oppfyller sine forpliktelser på dette området.

Politisk oppvask

Underholdningsindustrien i USA er en svært aktiv pressgruppe for å stoppe ulovlig distribusjon av deres filmer og musikk. En lobbyorganisasjon i Hollywood har også vært i direkte kontakt med den svenske regjeringen, melder svensk fjernsyn.

Den svenske justisministeren Thomas Bodström har så langt avvist kategorisk at svenske myndigheter ble presset av USA i forkant av Pirate Bay-aksjonen. Senterpartiets riksdagsrepresentant Johan Linander har innklaget Bodström til Kontrollutskottet, som tilsvarer vår hjemlige Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Og opposisjonen både til høyre og venstre for den sittende svenske regjeringen har uttalt seg kritisk.

Norge er som NATO-medlem og nær alliert av USA vant til såkalte velmente råd fra den amerikanske ambassade. Men i en nøytral nasjon som Sverige er slikt ikke politisk spiselig.

Se også:
Brevet fra MPAA til Sveriges justisdepartement (ITbloggen)

Stikkord: fildeling